Slochteren T 198
Hoofdweg 37, 9939 PB te Tjuchem

Inleiding

ZAALKERK (evangelisatiegebouw) van de Nederlands Hervormde kerk van Tjuchem (behoort bij Siddeburen) gebouwd in 1928 in een regionale Amsterdamse School-stijl door architect E. Rozema uit Appingedam. Van 1982 tot 1987 werd het pand gerenoveerd. Aan de achterzijde werd een nieuw volume aangebouwd (consistorie en keuken) dat wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische waarde niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. Tevens werden twee nieuwe ramen in het dak aan west- en oostzijde geplaatst en werd in het interieur een portaal ingebouwd, werden de banken weggehaald en de muren afgetimmerd met schrootjes. Tegenwoordig vinden in dit gebouw weer kerkdiensten plaats.

Het evangelisatiegebouw is teruggerooid en ligt aan de hoofdweg in het centrum van Tjuchem.

Omschrijving

De verdiepingloze ZAALKERK (evangelisatiegebouw) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gesinterde baksteen met witgeschilderde vlakken en wordt gedekt door een zadeldak waarop rode Hollandse pannen; niet-originele goot op witgeschilderde bakstenen klossen; decoratieve houten windveren; muurankers.

De entree bevindt zich in de topgevel aan de voorzijde (noordgevel), bestaande uit een niet-originele halfronde deur met rondom rollaag; gemetselde stoep. Aan weerszijden een liggend vierruits venster waarin gestructureerd glas. Boven de entree een gevelsteen waarin staat geschreven `Hervormde evangelisatie 1928'. De topgevel wordt beëindigd door een vierkante beschoten dakruiter met ingesnoerde spits; luchtrooster; windwijzer in de vorm van een haan.

Aan de oostzijde zes steunberen waartussen staande tweeruits vensters onder rollaag.

Aan de topgevel aan de achterzijde (zuidgevel) de niet-beschermde aanbouw uit 1983 onder plat dak.

Aan de westzijde zes steunberen waartussen staande tweeruits vensters onder rollaag.

Een waardevol element in het INTERIEUR is de houten spantconstructie.

Waardering

Zaalkerk (evangelisatiegebouw) van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een evangelisatiegebouw uit 1928 in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur