Slochteren S 2615
Hoofdweg 127, 9626 AC te Schildwolde

Inleiding

PASTORIE met aangebouwd CATECHESATIELOKAAL, behorende bij de ervoor gelegen Nederlands hervormde kerk die reeds rijksmonument is (monumentnummer 33816). De pastorie is in 1890 opgetrokken in een eclectische trant en verving een oudere pastorie uit 1755. Het catechesatielokaal is uit 1871 en is gebouwd in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Onder andere in de jaren zestig van de twintigste eeuw heeft het pand enkele wijzigingen ondergaan. Met name de gang die de pastorie met het catechesatielokaal verbond is toen dichtgezet. Oorspronkelijk hoorde er een serre bij de pastorie.

Het complex is fraai gelegen aan het hoofdlint van de gemeente Slochteren, op de hoek met de Juffertorenweg. De pastorie is bereikbaar via een oprijlaan, links van de kerk, en het catechesatielokaal via een pad rechts van de kerk. Dit pad loopt verder door naar de algemene begraafplaats die achter het complex is aangelegd.

Omschrijving

PASTORIE op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit gevels met blokbepleistering op een gepleisterd trasraam. Het dubbele schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, wordt omsloten door een kroonlijst. De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (noordwest) in een doorgetrokken geveldeel met steekkap en decoratieve windveren. De entree bestaat uit een omlijste, dubbele paneeldeur met gietijzeren deurpanelen onder een getoogd bovenlicht. Boven de entree een houten balkon met hek van hout en ijzer; voor het balkon twee gekoppelde keperboogvormige glasdeuren (vernieuwd), die samen met het ruitvormig bovenlicht weer een keperboog vormen; aan weerszijden van de deuren gepleisterde pilasters, in blokken met bossage. Aan weerszijden van de entree bevinden zich twee T-vensters met getoogd bovenlicht onder een smal gepleisterde wenkbrauwboog met sluitsteen. De zuidwestgevel heeft één T-venster; de noordoostgevel twee T-vensters, twee zesruits vensters en twee tweeruits keldervensters met diefijzer, alle onder een ingekerfde getoogde strek. In de achtergevel (zuidoost) bevinden zich vier zesruitsvensters met ingekerfde strek en openslaande glasdeuren (niet origineel) onder een bovenlicht.

Aan de zuidwestzijde bevindt zich het aangebouwde CATECHESATIELOKAAL, opgetrokken in een roodbruine baksteen. Het wolfdak, gedekt met een zwarte Hollandse pan, heeft een geprofileerde goot en op de nok een gemetselde schoorsteen en een houten piron. De topgevel heeft een kroonlijst, "ondersteund" door vier gemetselde pilasters. In deze gevel (zuidwest) zijn alleen origineel de drie getoogde ijzeren zaadvensters. De zijgevels worden geleed door lisenen, verbonden door een muizetandfries. De noordwestgevel heeft vijf zesruits vensters onder een rollaag en de zuidoostgevel een zesruits venster, een deur (vernieuwd) en twee openslaande vensters (niet origineel).

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming omdat het te veel verbouwd is.

Waardering

Pastorie met aangebouwd catechesatielokaal uit de tweede helft van de negendtiende eeuw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie uit 1890 met catechesatielokaal uit 1871

- vanwege het contrast tussen pastorie met eclectische vormgeving en catechesatielokaal in traditionele vormgeving

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de Nederlands hervormde kerk

- vanwege de opvallende ligging, achter de kerk aan het hoofdlint.