Slochteren P 1874
Hoofdweg 77, 9621 AD te Slochteren
Hoofdweg 75 A, 9621 AD te Slochteren

Inleiding

BOERDERIJ van het Oldambtster type, gebouwd omstreeks 1870 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Eclectische elementen. In 1947 werd van het voorhuis een dubbel woonhuis gemaakt: aan de voorzijde van de hoofdschuur kwam een keuken met gang en wc, waarbij de deeldeuren aan de voorzijde werden vervangen door een venster. In de zijgevel werden een deur met twee vensters en een wc venster geplaatst. In 1976 werd in de schuur een kantoor afgeschot en is de achtergevel gewijzigd. Ondanks deze wijzigingen heeft het pand zijn karakteristieke uiterlijk behouden.

De boerderij, die nu in gebruik is als woonhuis, is kenmerkend gelegen aan het hoofdlint met de kop naar de weg gericht. Ze is een ouder voorbeeld van het in deze gemeente veel voorkomende Oldambtster type boerderij.

Omschrijving

Oldambtster boerderij met aan de zuidwest zijde één en aan de noordoostzijde twee krimpen. Het wolfdak is bij het woongedeelte gedekt met zwart geglazuurde Friese golfpan en bij het schuurgedeelte met asbest golfplaat (niet origineel), en heeft op de nok twee gemetselde schoorstenen.

Het deels onderkelderde VOORHUIS is opgemetseld in een roodbruine baksteen en wordt geleed door getoogde T-vensters onder een segmentboog van rode baksteen, die zijn voorzien van houten persiennes. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (zuidoost) en bestaat uit een dubbele paneeldeur met smeedwerk voor de deurvensters, onder een getoogd bovenlicht. De deur heeft een houten omlijsting met kroonlijst en een gietijzeren stoep (twee treden). Links van de deur twee T-vensters, rechts één en erboven vier getoogde zaadvensters onder een segmentboog. De iets doorgetrokken voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst.

In de zuidwestgevel bevinden zich twee T-vensters en een getoogd keldervenster met diefijzer, en in de noordoostgevel een T-venster (zonder persiennes) en een ijzeren roosvenster binnen een rollaag van rode baksteen. De eerste krimp aan de noordoostzijde heeft drie getoogde H-vensters onder een segmentboog, een klein venster en een paneeldeur met getoogd bovenlicht onder een rollaag. De krimp aan de zuidwestzijde (vernieuwd in 1946) heeft een T-venster (oorspronkelijk deeldeuren), twee vierruits vensters en een deur met een klein getoogd ijzeren vierruits venster ernaast.

De in rode baksteen opgemetselde HOOFDSCHUUR met muizetandfries heeft aan de zuidwestzijde drie gebogen ijzeren halfvensters met roeden en rollaag en een nieuw venster. De noordoostzijde heeft negen getoogde ijzeren halfvensters, een opgeklampte deur en een klein ijzeren drieruits venster; in de tweede krimp bevinden zich een getoogd H-venster en twee rechthoekige vensters (niet origineel). De achtergevel is gewijzigd.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming omdat er te veel aan veranderd is.

Waardering

Oldambtster boerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als goed voorbeeld van een ouder type Oldambtster boerderij

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving