Slochteren S 382
Hoofdweg 210, 9626 AL te Schildwolde

Inleiding

WOONHUIS genaamd 'Jeldinga' gebouwd in 1885 in opdracht van A.E.I. Aeilkema waarin Eclectische elementen zijn te herkennen. De opdrachtgever had wegens geldgebrek zijn timmerman naar Nieuw Beerta gestuurd om daar een voorhuis te kopiëren. Toen het voorhuis echter af was overleed de opdrachtgever en trok zijn moeder erin. Het koetshuis en paardenstal werden toen afgebouwd maar de schuur is nooit gerealiseerd. In 1972 werden de blinden en schoorsteenkappen verwijderd. Later is het achterhuis deels opnieuw opgetrokken en is de gevelindeling enigszins gewijzigd.

Het woonhuis is gelegen op een zandrug aan het hoofdlint van Schildwolde en heeft aan de voorzijde een ruime tuin, waarin restanten zijn te herkennen van een landschappelijke aanleg: centraal een langwerpige vijver in een halfrond gazon, waarin twee beuken, met aan weerszijden een oprijlaan.

WOONHUIS bestaande uit een DWARSHUIS en een PAARDENSTAL/KOETSHUIS.

Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde symmetrische DWARSHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bruine bezande steen en wordt gedekt door een afgeplat schilddak met leidekking; vier gemetselde schoorstenen op de nokken; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door H-vensters met afgeronde hoeken aan de bovendorpel en gepleisterde decoratieve omlijsting, een lijst ter hoogte van de bovenzijde van de keldervensters en ter hoogte van de onderdorpels van de zaadvensters en geblokte bakstenen pilasters met een decoratief gepleisterd fantasie-kapiteel.

Centraal in de voorgevel (zuidoostzijde) bevindt zich de entree in portiek, bestaande uit twee houten paneeldeuren waarin klassieke elementen en decoratieve gietijzeren panelen en bovenlicht met gietijzeren decoratie; hardstenen stoep van vijf treden waarnaast een hardstenen muurtje met gietijzeren hekwerk waarin aan de voorzijde de namen van de opdrachtgevers; aan de linkerzijde `E.T.B. G.A.A. Anno' en aan de rechterzijde `Wed. A.S.A. A.A.B. 1885'; in beide zijmuren van de portiek een halfronde gepleisterde nis. Boven de entree is de gevel doorgetrokken en wordt beëindigd door een houten kroonlijst ondersteund door decoratieve consoles en fronton waarin de naam `Jeldinga'; balkon ondersteund door twee decoratieve consoles; houten balustrade; zinken vloer; twee openslaande houten deuren met bovenlicht. Aan weerszijden van de entree twee H- en twee zaadvensters.

Aan de zuidwestzijde twee H- en een T-venster en drie zaad- en drie keldervensters met diefijzer.

In de achtergevel (noordwestzijde) rechts een T-venster; aan deze zijde is het koetshuis en paardenstal aangebouwd.

Aan de noordoostzijde twee H- en twee T-vensters en drie zaad- en drie keldervensters met diefijzer.

De PAARDENSTAL annex KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bruine bezande steen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop rode Hollandse pannen; goot op bakstenen klossen. De gevels worden geleed door samengestelde H-vensters onder rollaag en getoogde stalvensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

Aan de zuidwestzijde een niet-originele deur waarvoor een twee treden hoge gietijzeren stoep, een samengesteld H-venster, een H-venster en drie stalvensters.

In de achtergevel (noordwestzijde) twee niet-originele garagedeuren, vier stalvensters en een gevelsteen waarin geschreven `gebouwd door G.J. Aeilkema-Kubbe en kinderen 1885'.

Aan de noordoostzijde drie samengestelde H-vensters, niet-originele terrasdeuren, een houten deur en twee stalvensters; niet-originele pannen.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de hal de houten tochtdeuren waarin geslepen glas waarboven een rechthoekig vlak met decoratief stucwerk en de houten trap met ijzeren spijlen, in de voorkamers de schouwen en op zolder de beschilderde zaadvensters.

Waardering

Woonhuis met aangebouwd koetshuis en paardenstal van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis met aangebouwd koetshuis en paardenstal uit 1885 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid