Staveren C 125
Bij Havenweg 26, 8715 EM te Stavoren

Inleiding

Aan de westzijde van de twee oost-west gericht havendammen van de haven van Stavoren staan twee ROLPALEN ofwel draaipalen. Deze dateren vermoedelijk van omstreeks 1880-1884, de jaren waarin ook de twee havenlichten, de lichtopstand en het peilschaalhuis zijn vervaardigd (zie aparte omschrijvingen).

De rolpalen dienden de schepen bij het invaren van de haven zo ver mogelijk door de bocht te "jagen".

Omschrijving

De houten rolpalen zijn ongeveer anderhalf meter hoog. Twee metalen ringen verstevigen de onder en bovenzijde.

Waardering

De twee rolpalen, behorende bij de 'oude' haven van Stavoren, zijn van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als onderdeel van een groter geheel dat van nationaal belang is;

- vanwege de situering, verbonden met de functie;