Workum F 39
Bij Brouwersdyk 26, 8711 HB te Workum

Inleiding

De betonnen VERKEERSBRUG aan de Brouwersdyk te Workum, ligt aan de noordkant van de stad en verbindt deze weg met de verder naar het noorden lopende Breewarsdyk. Brug en weg zijn tegelijkertijd, in 1926, gerealiseerd, in opdracht van de toenmalige gemeente Workum, volgens de Gewapend-beton Voorschriften 1918 van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Ontwerper van de brug, die een haast Art Deco-achtig karakter draagt, was de gemeente-architect, J. Wiersma. De brug ligt over de IJske Boerevaart, die in noordelijke richting stroomt en bij Ferwoude de Kleine Vaart kruist om vervolgens op te gaan in de oost-west gelegen Diepert.

Omschrijving

De brug bestaat uit een vrij lange betonnen monoliet en vier landhoofden. De borstweringen zijn als het ware opgebouwd uit gepotdekselde delen van grindbeton. De landhoofden bestaan ieder uit een vijfdelige getrapte borstwering; de damwand is geconstrueerd van glad gewapend beton.

Waardering

De betonnen brug over de IJske Boerevaart, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een geografische en economische ontwikkeling;

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp;