513630 - Joodse Begraafplaats
Bij Roomsterweg 15 A, 9351 TD te Leek

Omschrijving

HEK uit 1936 in een late regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, opgetrokken in een rode geruwde klinker. Het hek bestaat uit twee, aan de voorzijde afgeronde hoofdpijlers, waarvan de ene is afgedekt met twee rollagen en de andere met één rollaag; beide pijlers zijn gemetseld in twee rechthoekige pijlers, met er tussenin een beweegbaar ijzeren hek met stijlen en plaatwerk, en een gemetselde stoep (drie treden). Aan weerszijden van de hoofdpijlers drie gemetselde pijlers op vierkante grondslag, met grindbetonnen dekplaat verbonden door muurtjes afgedekt met een rollaag met bovenop een ijzeren hek met stijlen en dwarsverbindingen.

Hek voor begraafplaats uit 1936 van algemeen belang

- vanwege de opvallende, monumentale vormgeving