Tegenover Roomsterweg 25, 9354 TH te Zevenhuizen

Inleiding

OPHAALBRUG over het Zevenhuisterhoofddiep, geconstrueerd in 1928. De uitvoering van het werk was opgedragen aan de firma S.J. en J.S. Kuipers uit Zurich (Friesland). Later is de brug op verantwoorde wijze vernieuwd op enkele onderdelen.

De brug is opvallend gelegen over het Zevenhuisterhoofddiep vlakbij de Oostindische Wijk.

Omschrijving

IJzeren OPHAALBRUG met een hameipoort bestaande uit twee hameistijlen (INP-26), gekoppeld door een vakwerkconstructie; vakwerkbalanspriemen met ijzeren spanwerk en dichte gewichtkoker, geklonken langsschoren, ijzeren trekstangen; aan de noordelijke hameistijl een ijzeren tandwielkast. Het (vernieuwde) houten brugdek met ijzeren grendels op ijzeren INP-liggers, heeft (vernieuwde) ronde houten leuningen (twee regels) verbonden door drie kettingen. De brug rust op gemetselde landhoofden met deels vernieuwde rollagen en granieten hoekblokken en dekzerken. Rond de noordelijke hameistijl een plateau met ijzeren hek van deels gelaste U- en hoekprofielen. Op de overgang brug- naar wegdek aan beide zijden ijzeren leuningen, waarvan er drie vernieuwd zijn.

Ophaalbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug uit 1928