Hoofdstraat 132, 9355 TD te Midwolde

Inleiding

CAFÉ met BOVENWONING en DOORRIT volgens een gevelsteen gebouwd in 1928 in opdracht van B. Veenma. Het pand, dat is opgetrokken in een regionale variant van het kubistisch Expressionisme, verving een oude pleisterplaats met doorrit op de toenmalige doorgaande route Groningen-Friesland. Na een aantal jaren van leegstand, is in 1985 het gebouw verbouwd en gerestaureerd toen de huidige eigenaar het weer in gebruik wilde nemen als horecapand. De serre werd bij het café getrokken en voorzien van nieuwe kozijnen.

Het café is opvallend gelegen op de hoek van de Hoofdstraat en de Nienoordslaan, tegenover de oude kerk van Midwolde. Café en kerk vormen samen de noordelijke entree naar het landgoed Nienoord.

Omschrijving

CAFÉ met danszaal, BOVENWONING en DOORRIT opgetrokken in een bruinrode, deels gepleisterde baksteen op een trasraam van bruinrode klinkers afgezet met een rollaag. Het pand bestaat uit vier tegen elkaar geplaatste volumes van verschillende hoogte. Alle volumes hebben een plat mastieken dak met overstek met golfrand op decoratieve houten klossen; alleen aan de zuidwestgevels ontbreekt het overstek. Het CAFÉ is één bouwlaag hoog en heeft een gepleisterd fries afgezet met een rollaag van bruinrode baksteen. In de gevel aan de Hoofdstraat (noordwest) twee grote vensters met drieruits glas-in-lood bovenlichten, een (vernieuwde) deur, twee H-vensters en een houten deur met tweeruits deurlicht en drieruits bovenlicht; boven alle vensters en bovenlichten een iets om het kozijn doorgetrokken brede rollaag van bruinrode baksteen met smalle bovenrand. In de gevel een gevelsteen met: "B. Veenma, mei 1928." In de gevel aan de Nienoordslaan (noordoost) vier grote vensters met drieruits glas-in-lood bovenlichten en twee vernieuwde dubbele deuren met bovenlicht, alle met een iets om het kozijn doorgetrokken brede rollaag van bruinrode baksteen met smalle bovenrand. Schuin achter de zuidoostgevel van het café een één bouwlaag hoge SERRE. In de noordoostgevel twee (vernieuwde) grote vensters met drieruits bovenlichten; in de zuidoostgevel twee (niet originele) driedelige vensters met bovenlichten en een (niet originele) dubbele deur met drieruits bovenlicht; in de zuidwestgevel een (niet origineel) driedelig venster met bovenlichten.

Aan de zuidwestgevel van het café een twee bouwlagen hoog deel met BOVENWONING. In de voor de helft gepleisterde zuidoostgevel drie H-vensters en een achter een (niet originele) houten aanbouw verborgen deur met bovenlicht, alle onder een anderhalfsteens rollaag met smalle bovenrand; op de verdieping twee H-vensters en een dubbel H-venster, alle met rollaag. Op de verdieping van de noordwestgevel twee (vernieuwde) staande vensters met rollaag en een (vernieuwde) deur met bovenlicht en rollaag. Op de verdieping van de noordoostgevel twee openslaande vensters met rollaag. De zuidwestgevel heeft onder andere twee T-vensters met rollaag, de rest is niet zichtbaar.

Aan de noordwestzijde van het twee bouwlagen hoge deel een één bouwlaag hoge DOORRIT. In de noordoostgevel een grote (vernieuwde) schuurdeur met rollaag; in de noordwestgevel drie getoogde ijzeren zesruits vensters met getoogde strek; in de zuidwestgevel een (vernieuwde) grote schuurdeur.

Het INTERIEUR valt wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming.

Waardering

Café met bovenwoning en doorrit van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een café met bovenwoning en doorrit uit 1928

- vanwege de historische waarde van de plek als pleisterplaats