513641 - Boerderijcomplex
Westerweg 35, 9824 TE te Noordwijk

Omschrijving

KOP-ROMPBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1914), HOOFDSCHUUR (omstreeks 1600) en aangebouwde BIJSCHUUR (1914), alle opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een bruin bakstenen trasraam en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop niet-originele opnieuw verbeterde paars geglazuurde Hollandse pannen; twee gemetselde nokschoorstenen; houten goot op klossen; strakke houten windveren; houten uilebord. De gevels worden geleed door T-vensters onder segmentboog.

In de risalerende topgevel aan de rechterzijde van de voorgevel (oostzijde) twee T-vensters waarboven twee staande zaadvensters onder rollaag; aan de linkerzijde een T-venster. De entree bevindt zich in het linker geveldeel van de voorgevel en bestaat uit een houten paneeldeur waarin gekleurd glas met bovenlicht onder een segmentboog waarvoor een aangesmeerde stoep. Links van de entree twee T-vensters en een gevelsteen waarin `Wed. J. de Boer'.

In de zuidgevel een opgeklampte houten deur met bovenlicht onder segmentboog en een T-venster.

De oudere schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel een T-venster en een tweeruits keldervenster, beide onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de balkenplafonds, in de hal de boog met gevelsteen waarin `R.B, H.B.' en de bedsteden, in de voorkamer de bedstedenwand en de schouw.

De SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop rietdekking; houten uilebord; muurankers.

Aan de voorzijde van de krimp aan de rechterzijde van de voorgevel (zuidzijde) een opgeklampte houten schuurdeur onder rollaag.

In de zuidgevel in de eerste krimp een opgeklampte houten schuurdeur. In de tweede krimp tien getoogde vierruits vensters onder rollaag.

In de achtergevel (westzijde) vier staande halfronde vensters met ijzeren roedenverdeling onder rollaag, dubbele opgeklampte houten schuurdeuren met ijzeren gehengen en twee opgeklampte houten schuurdeuren met bovenlicht, waarvan één met zesruits bovenlicht.

De noordgevel is deels opnieuw opgetrokken en heeft niet-originele vensters. Aan deze zijde bevindt zich de bijschuur.

De BIJSCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop rietdekking; houten uilebord; muurankers. De bijschuur is deels opnieuw gevoegd en deels opgetrokken in nieuwe baksteen.

In de oostgevel een getoogd vierruits venster, een opgeklampte houten schuurdeur en een liggend venster.

De zuidgevel is aangesmeerd en wordt middels de kap verbonden met de hoofdschuur.

In de achtergevel (westzijde) drie liggende zesruits vensters en een opgeklampte houten schuurdeur met ijzeren gehengen.

In de noordgevel een liggend vierruits venster.

Waardering

Kop-rompboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een koprompboerderij met aangebouwde bijschuur uit 1914 met oudere hoofdschuur in de provincie Groningen

- vanwege de sobere traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur