Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513649
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 oktober 1999
Kadaster deel/nr: 
7174/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Westerkwartier
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nuis
X-Y coördinaat: 
216030 - 573895

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KOP-ROMPBOERDERIJ, waarschijnlijk behorende bij de reeds beschermde Coendersborg (1813), met aangebouwde STOOKHUT gebouwd omstreeks 1880 in een Ambachtelijk-traditionele stijl.

In de jaren zestig hebben het achterhuis en de zolder een nieuwe indeling gekregen. Tevens werd aan de oostgevel van de schuur een nieuwe bijschuur aangebouwd. In 1986 werd aan de westzijde van de schuur een nieuwe schuur aangebouwd. De bijschuur gelegen aan de achterzijde van de boerderij is in een nieuwe baksteen opgetrokken. Achter deze schuur werd in 1992 een ligboxenstal gebouwd. Bovengenoemde vier schuren komen wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De boerderij is gelegen op een deels omgracht terrein aan de westzijde van de Coendersborg. Aan de linkerzijde staat een monumentale linde. De boerderij is van de borg gescheiden door een bos van loofbomen dat wordt omgeven door een gracht. De boerderij vormt tezamen met de borg (Oudeweg 15, monumentnummer 28295) en de beschermde boerderij gelegen aan de oostzijde van de borg (Oudeweg 17) een bijzonder ensemble. De drie panden worden ontsloten door een zandpad dat uitkomt op de doorgaande weg van Marum naar Leek.

Omschrijving

KOP-ROMPBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde STOOKHUT.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde VOORHUIS is opgebouwd uit een rechthoekig hoofdvolume onder schilddak met houten gootlijst met aan de linkerzijde een rechthoekige uitbouw onder zadeldak met houten goot op houten klossen.

Het voorhuis is opgetrokken in roodbruine baksteen, het hoofdvolume op een naar voren springend donkerbakstenen trasraam, en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop niet-originele pannen (oorspronkelijk zwart geglazuurde Friese golfpannen); op het noordelijk dakvlak van het hoofdvolume een beschoten dakkapel onder zadeldak, waarin een tweeruits venster met bovenlicht, met aan weerszijden houten vleugelstukken en bekroond met een houten fronton; noordzijde uitbouw houten dakkapel onder zadeldak bekroond met een houten piron, waarin een venster met roedenverdeling; twee gemetselde nokschoorstenen; muurankers. De gevels worden geleed door getoogde zesruits vensters onder een segmentboog met in de boogtrommel gekleurde baksteen.

In de voorgevel (noordzijde) van het hoofdvolume twee zesruits vensters.

Aan de oostgevel bevindt zich de rechthoekige uitbouw onder zadeldak. In de noordgevel van de uitbouw twee getoogde zesruits vensters onder strek en een nieuwe paneeldeur met getoogd tweeruits bovenlicht onder strek. In de zuidgevel twee tweedelige tweeruits vensters onder rollaag. Aan de linkerzijde van de uitbouw in de oostgevel van het hoofdvolume twee zesruits venster en een opgeklampte houten deur met drieruits bovenlicht waarvoor een niet-originele hordeur; aan de rechterzijde van de uitbouw een zesruits venster.

De schuur is tegen de achtergevel (zuidzijde) aangebouwd.

In de westgevel een zesruits venster, een tweedelig keldervenster onder strek en een niet-origineel staand venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de hal de tegellambrizering, in de woonkamer de schouw en de bedstedenwand, in de keuken het balkenplafond en de betegelde wanden.

De SCHUUR is opgetrokken in rode (noord-, oost- en deels westgevel) en gele baksteen (zuid- en deels westgevel), aan de noord- en westzijde op een aangesmeerd trasraam, en wordt gedekt door een wolfdak waarop riet met aan de onderkant enkele rijen rode Hollandse pannen; voorgevel decoratieve houten windveren; houten uilenborden; muurankers.

In de voorgevel (noordzijde) een vierdelig venster met roedenverdeling, dubbele opgeklampte houten deeldeuren waarin een kleine deur met ijzeren gehengen en een niet-origineel klein venster.

Tegen de oostgevel is een niet-originele schuur aangebouwd (niet beschermd).

In de achtergevel (zuidzijde) dubbele opgeklampte houten deeldeuren met ijzeren gehengen, een opgeklampte houten schuurdeur met ijzeren gehengen, twee vierdelige vierruits vensters en dubbele opgeklampte houten staldeuren met ijzeren gehengen met tweedelig bovenlicht met roedenverdeling, alle onder rollaag.

In de westgevel vijf vierruits vensters onder rollaag. Tegen deze zijde is een niet-originele schuur (niet beschermd) aangebouwd.

De STOOKHUT is middels een muur verbonden met de oostgevel van het voorhuis. De stookhut is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte geglazuurde Friese golfpannen (oorspronkelijk op voorhuis); gemetselde nokschoorsteen; strakke houten windveren.

In de topgevel van de westgevel een opgeklampte houten deur onder rollaag.

In zowel de noord- als zuidgevel een vierruits venster onder strek.

Waardering

Kop-rompboerderij met aangebouwde stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde:

- als voorbeeld van een kop-rompboerderij met aangebouwde stookhut uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de bijzondere ligging aan een zandpad naast de Coendersborg

- vanwege de hoge ensemblewaarde met de Coendersborg en de naastgelegen boerderij

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOudeweg139364 PPNuis

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MarumB3275

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Kop-rompboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging