513668 - Onze Lieve Vrouwe
Nijverdalseweg 34, 8106 AD te Mariënheem

Omschrijving

PASTORIE van twee bouwlagen die door middel van een langgerekt tussenlid met de kerk verbonden is. Het één bouwlaag tellende tussenlid onder een met Romaanse pannen gedekte zadeldak is voorzien van dubbele rondboogvormige vensters en een risalerend ingangsportaal onder een steekkap met een gemetselde nokbeëindiging. De rechtgesloten houten deur bevindt zich in een segmentboogvormig portaal met natuurstenen aanzetstenen. De pastorie is opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met Romaanse pannen gedekt zadeldak met een gemetselde nokbeëindiging en schouderstukken.

De voorgevel is voorzien van drie kruisvensters met luiken onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen. Op de verdieping eveneens drie kruisvensters onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen. In de nok een klein venster met luiken onder een uitgemetselde rondboog.

In de rechter zijgevel bevindt zich de ingang onder een schuin lopend afdakje dat gedragen wordt door een bakstenen kolom met natuurstenen kapiteel. Het rechter deel van de gevel bestaat uit een aanbouw onder een lessenaardak waaraan het tussenlid is aangehecht. In de aanbouw is een kruisvenster met luiken onder een hanekam met natuurstenen aanzetstenen geplaatst. Op de verdieping boven de aanbouw zijn in deze gevel vijf kleine vierkante vensters onder natuurstenen lateien geplaatst.

De achtergevel van het tussenlid heeft drie kruisvensters onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen en een korfboogvormige garagedeur. De achtergevel van de pastorie is voorzien van een driezijdige erker onder een zinken dak. Op de verdieping drie vensters, in de nok een klein venster.

De linker zijgevel heeft twee vensters met luiken en hanekammen met aanzetstenen. Rechts een aanbouw onder een zadeldak.

PASTORIE van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege het ontwerp van de architect G.Leeuwenberg