Ambt-Hardenberg O 443
Hardenberg, 't Holt, ongenummerd

Inleiding

ISRAELITISCHE BEGRAAFPLAATS, gelegen ten noorden van Hardenberg in het Vechtdal. De begraafplaats is gesticht in 1761 en tot 1910 in gebruik geweest. Tot het eind van de negentiende eeuw zijn Joden, vanwege een verbod, buiten de stad begraven. De op een sterk opgehoogde stuifduin in het rivierdal gestichte begraafplaats doet denken aan een grafheuvel. De hoge terp is een zeer opvallend en zeldzaam element in het open Vechtdal. Na het verleggen van de Vecht kwam het 'Jodenbergje' direct aan de noordoever van de rivier te liggen.

Omschrijving

Begraafplaats gelegen op een met bomen begroeide terp. Aan de voet van de heuvel staat meidoorn, uitgegroeide restanten van een meidoornhaag; op de heuvel grote eiken. Op de begraafplaats bevinden zich enkele tientallen staande grafstenen.

Israëlitische begraafplaats van algemeen historisch, cultuurhistorisch en landschappelijk belang:

- als herinnering aan de joodse gemeente

- vanwege de bijzondere ligging op een terp

- als bijzonder en beeldbepalend element in het landschap.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Israëlitische begraafplaats