Ambt-Hardenberg O 2584
De Kerkdijk 1, 7798 CG te Collendoorn

Inleiding

HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1861 aan de oostzijde van de Kerkdijk buiten de bebouwde kom van Hardenberg binnen de gemeente Hardenberg. De boerderij bevindt zich op een fraai en oorspronkelijk erf en ligt met de westelijke langsgevel aan de Kerkdijk. Voor het woonhuis staan twee leilinden en rondom het erf staan hoogstam fruitbomen. Op het erf staan een bakhuisje en een houten schuur die door wijzigingen voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. Enkele stalramen in de gevels zijn vervangen door betonnen vensters.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in rode machinale baksteen vanaf een gepleisterde plint onder een deels met riet, deels met grijze muldenpannen gedekt afgewolfd zadeldak.

Woonhuisgedeelte (Z) met een deur onder een bovenlicht. Rechts daarvan drie zesruits schuiframen met luiken, links van de deur een kleiner zesruits schuifraam met daaronder een keldervenster. Onder het gevelbeschot met makelaar twee rozetvensters.

De rechter zijgevel (O) heeft een hoge zijbaander met een beschoten geveltop onder een steekkapje.

In de achtergevel (N) een rechtgesloten deur aan weerszijden geflankeerd door een rondboogvormig stalvenster met daarboven een hooiluik. In de nok een uilenbord met makelaar.

De linker zijgevel (W) is voorzien van staldeuren en -vensters. De spoelkeukendeur is vervangen door een rechthoekig venster.

Het interieur is grotendeels oorspronkelijk wat betreft indeling. In het woongedeelte bevindt zich onder meer een opkamer en een bedstede. De wanden in de woonkamer zijn betegeld tot aan de bovenzijde van de oorspronkelijke deuren en kozijnen. Naast de -later aangebrachte- gaskachel ter plaatse van de oorspronkelijke haard een klein venster naar de deel. In het bedrijfsgedeelte bevindt zich onder meer de deel, een slietenzolder, een paardenstal, een varkenshok en een melkkamer.

HALLEHUISBOERDERIJ van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als voorbeeld van een boerderij van het hallehuistype met een zijbaander