Groenlo C 2851 A1
Groenlo C 2851 A2
Beltrumsestraat 26, 7141 AM te Groenlo
Beltrumsestraat 28, 7141 AM te Groenlo

Inleiding

WINKELWONING met BOVENWONING gesitueerd aan de Beltrumsestraat in de oude binnenstad van Groenlo. Binnen de stadsgracht wordt deze straat gedomineerd door een groot aantal 19de eeuwse panden met lijstgevels. De meeste van deze panden kregen later een winkelfunctie op de begane grond. Het pand aan de Beltrumsestraat dateert uit ca. 1900 en is een jongere variant van het voor de Beltrumsestraat karakteristieke type van twee bouwlagen met een lijstgevel.

Op de begane grond bevinden zich een winkel en een woning en op de verdieping een bovenwoning.

Omschrijving

Het pand is opgetrokken op een rechthoekig plattegrond over twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak. De dakschilden worden aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde lijst. Het voorschild is bedekt met de zwarte cementpan en de zijschilden met de rode muldenpan. Het dak watert af via een geprofileerde houten bakgoot ondersteund door een groot aantal rijk gesneden klossen. Centraal in het voorschild bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde vierruits ramen. De uitstekende bovendorpel draagt de sporen van het aangekapte lessenaarsdak. De samen- stellende onderdelen van de dakkapel zijn rijk gesneden.

De asymmetrisch VOORGEVEL is opgetrokken in verschillende steensoorten en heeft een verbrede plint die is afgedekt door hardsteen. De dubbele speklagen in de voorgevel zijn van kalkzandsteen. De gevel wordt aan bovenzijde afgesloten door een cordonlijst waarboven een fries dat is opgebouwd uit rood/wit geblokt siermetselwerk. Het siermetselwerk wordt onderbroken door de rijk gesneden klossen van de houten bakgoot. Het geheel doet denken aan een pseudo-hoofdgestel. De ramen in de voorgevel worden afgesloten door een segmentboog met vulling. De segmentboog is uitgevoerd in rode verblendsteen en het boogveld is opgevuld met siermetselwerk. De aanzet en sluitstenen zijn van kalkzandsteen. De ramen hebben een onderdorpel en de (originele) kozijnen zijn gesneden.

Rechts op de begane grond bevindt zich een winkelpui en links twee ramen, zoals beschreven, met een enkelruits boven- en onderraam. De winkelpui bestaat uit een etalage op een trapeziumvormig grondvlak en heeft aan weerszijden een toegangsdeur (links naar de winkel en rechts naar de bovenwoning). Het geheel is teruggeplaatst zodat de voorzijde van de etalage binnen het muurvlak valt. De gevelopening die hierdoor ontstaat wordt ter linker- en rechterzijde begrensd door een vooruitspringende kalkstenen penant dat overgaat in een hardstenen siersteen. Tussen deze sierstenen wordt de opening afgesloten door een uit rode verblendsteen samengestelde tandlijst en een houten lijst. De etalage, op een steenachtige, zich verbredende voet, is voorzien van enkelruits onderramen. De bovenramen zijn verdeeld in twee danwel vier naast elkaar gelegen ruiten. Het geheel is bewerkt en geprofileerd. De achterwand van de etalage bestaat uit drie panelen voorzien van glas-in-lood ramen. In de etalage bevindt zich een Jugendstil etagère van messing met glazen plateaus. De twee oorspronkelijke deuren aan de weerszijden van de etalage zijn weliswaar verschillend maar hebben dezelfde basisvorm. De winkeldeur links bezit twee panelen in het onderste gedeelte, het grotendeels glazen gedeelte daarboven is aan de bovenzijde getoogd afgesloten en heeft aan de onderzijde vier geschakelde ruitjes. De deur van de woning heeft in het bovenste gedeelte twee maal vier ruitjes en daaronder twee ruiten met smeedwerk (geometrische Jugendstil). Boven de deuren bevindt zich een tussendorpel met een tandlijst en een enkelruits bovenlicht.

Op de verdieping bevinden zich links twee gekoppelde vensters onder een gedeelde segmentboog met dubbele draairamen en een enkelruits bovenlicht. Rechts in de gevel bevinden zich twee ramen eveneens met een dubbel draairaam en enkelruits bovenlicht. (oorspronkelijk bevond zich in deze vensters een T-raam).

Het INTERIEUR van de winkel en de benedenwoning is nog grotendeels oorspronkelijk. De wanden van de winkel zijn voorzien van een kraaldelen betimmering. De toonbank heeft een rijk gedecoreerd houten onderstel. De muurkasten en de kast achter de toonbank zijn uitgevoerd in hout. De granito vloer in de winkel en de gang zijn eveneens oorspronkelijk. Links van de winkel bevindt zich een woonkamer. De ramen zijn voorzien van houten binnenluiken. Via een gang in de achterwand van de winkel wordt de rest van het huis ontsloten. Rechts van de gang bevinden zich twee slaapkamers en een keuken. De keuken heeft een granieten aanrecht. Tegen de achterwand is een vrij hoge houten schouw geplaatst met aan weerszijden twee houten kasten.

Links van de gang bevindt zich de woonkamer met een rijk gedecoreerde zwarte schouw en een serre.

WINKEL/WOONPAND van rond 1900 gesitueerd aan de Beltrumsestraat in de oude binnenstad van Groenlo.

- van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in originele staat verkerend winkel/woonpand van rond de eeuwwisseling. Het pand valt op door de bijzondere en gave detaillering van het exterieur in vorm, kleur en materiaalgebruik en vanwege het bijzondere winkelinterieur.

- van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide samenhangende straatbeeld van de Beltrumsestraat waarin het object een beeld bepalende rol speelt.

- van cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en de verschijningsvorm als uitdrukking van een economische en historische ontwikkeling.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning