Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513683
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 oktober 1999
Kadaster deel/nr: 
82877/110
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oost Gelre
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groenlo
X-Y coördinaat: 
239487 - 450919

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE uit ca. 1925, gelegen bij de zuidelijke entree tot de historische binnenstad op geringe afstand van de gracht. Het gebouw is markant gesitueerd op de Boompjeswal die onderdeel vormt van de voormalige omwalling- en grachtstructuur. Het gebouw heeft zowel stijlelementen van de Nieuwe Haagse School als van de Amsterdamse School, zoals het vrijwel platte schilddak met groot overstek en een expressionistisch gebruik van verschillende kleuren baksteen (lichtbruin, zwart en geel). De kleuraccenten zwart en geel kwamen oorspronkelijk ook in het schilderwerk terug. Waarschijnlijk is dit en andere gelijkvormige transformatorhuisjes ontworpen door de bekende architect G. Versteeg (Architectenbureau Gratema-Versteeg).

Omschrijving

TRANSFORMATORHUISJE opgetrokken op een rechthoekige grondslag over één bouwlaag onder een ver overstekend schilddak voorzien van een bitumineuze dakafdekking. Het schilddak is vrij plat en er is geen goot aanwezig. Het overstek is uitgevoerd in hout.

De gevels zijn opgebouwd uit een hoofdlaag en een attiek die van elkaar worden gescheiden door een met gele verblendsteen omzoomde zwarte band. Ook de vier hoeken worden door een zodanig, maar dan verticaal aangebrachte afwerking gekenmerkt, met een wisselende breedte. Binnen deze verticale zwarte gedeelten op de hoeken zijn horizontale, uitkragende baksteenlinten van gele baksteen aangebracht met vier steenlagen tussenruimte. In de noordwestelijke en zuidwestelijke gevel is een deur aangebracht waarboven een in de band opgenomen ventilatierooster.

Het trasraam is uitgevoerd in zwarte baksteen en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een strekse laag in gele verblendsteen. De attieklaag wordt beëindigd door een uitstekende rollaag van zwarte steen, terwijl de hoeken door uitstekende, dicht opeen staande, horizontale baksteenlinten van dezelfde zwarte steen worden geaccentueerd.

Waardering

TRANSFORMATORHUISJE uit ca. 1925 met stijlelementen van de Nieuwe Haagse School en de Amsterdamse school.

- van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de typerende jaren twintig architectuur met zowel Nieuwe Haagse School als Amsterdamse School stijlkenmerken. Het object valt op door de gave verhoudingen en de bijzondere detaillering in vormgeving en kleur.

- van stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de voormalige omwalling- en grachtstructuur. Het gebouw is gelegen bij de zuidelijke entree tot de historische binnenstad op geringe afstand van de gracht.

- van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een transformatorhuisje uit de betreffende periode, dat van belang is voor de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening en de typologische ontwikkeling van het transformatorhuisje.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBoompjeswal6T7141 BNGroenlo

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GroenloC2140

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeNieuwe Haagse schoolinvloeden
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201925globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Versteeg, G. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur