513687 - Heer van Scherpenzeelweg
Heer van Scherpenzeelweg 14, 5731 EW te Mierlo

Inleiding

PATRONAAT, gebouwd rond 1920, met een toneelzaal. De deuren zijn vernieuwd rond 1960. De ruimte is heden in gebruik als horecagelegenheid. Het vertoont elementen van Overgangsstijl.

Omschrijving

Het eenlaagse gebouw heeft een L-vomige plattegrond en is opgetrokken uit machinale baksteen. Het platte dak heeft schilden aan de voorzijde met tuile-du-nord dakpannen. De gevel wordt geleed door gele strengpers banden ter hoogte van de onder- en wisseldorpels van de vensters. De goot rust op houten klosjes aan de voorzijde, en op baksteen klosjes aan de zijgevels. De voorgevel bestaat uit een deels afgeschuinde hoek links, vier openslaande houten kruisvensters, een risalerende entree met topgevel en vijf samengestelde rondboogvensters. De vensterdorpels zijn van hardsteen. De deur met bovenlicht op de hoek is vernieuwd. Hierboven trapsgewijs uitkragende hardstenen blokken met afronding als pendentief.

Rechts hiervan een gietijzeren kelderrooster. De twee rechter kruisvensters zijn vereenvoudigd. In de risaliet een paneeldeur in ondiep rondboogportiek. De boog is gevuld met een tegeltableau, waarin een wapenschild tussen klimmende griffioen en hond en onderschrift: "In pharetra et sagitta". In de topgevel een rondboognis met beeldje van de heilige koning Lodewijk van Frankrijk. Rechts hiervan vier rondboogvensters, waarachter zich de grote zaal bevindt. Een vijfde rondboogvenster is hoog aangezet in verband met de hoogte van het podium binnen en tevens visueel gescheiden van de andere vensters door lisenen. In de rechtergevel een deur met trap naar het podium. In de zijgevel links twee kruisvensters. Vastgebouwd aan dit deel een aanbouw uit de bouwtijd onder plat dak. De rest van de achtergevel heeft een vensterindeling als aan de voorzijde.

Waardering

Het patronaat is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van het katholicisme en de vorming van parochiecentra op het platteland. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het gebruik van uiteenlopende stijlen voor het uitdragen van het katholicisme. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het complex. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Patronaatsgebouw

Moorsel, van ; Noord-Brabant