Sittard N 809
Bij Huis Millen 2, 6136 KJ te Sittard

Omschrijving

RUïNE VAN WOONTOREN MET RINGMUUR (Kasteel Millen). Oorspronkelijk bestond de stenen sterkte (ca.1365) uit een rond omgracht terrein waarop een ringmuur met zeker drie torens (waarvan één met waterput) stond rondom de hooggelegen motte. Van deze 14de-eeuwse situatie resteert de ronde toren van baksteen in Vlaamsverband, een aansluitende muurrest ten zuiden van de toren, een hoek van massief opgaand muurwerk en de motte. Op een afstand van ca.5 meter liggen de funderingen van een tweede ovale ringmuur met zeven vierkante torens waarschijnlijk daterend uit ca.1450. De drie bouwlagen tellende toren heeft een hoogte van ca.20 meter, diameter van 4,75 meter en een muurdikte van 2,60 meter; inwendig zijn de ruimten door koepelgewelven afgesloten, zijn de muren voorzien van spitsboognissen met schietgaten en is een trap en een latrine uitgespaard; de hoofdingang bevond zich iets beneden het vloerniveau van de derde laag. Op de benedenverdieping bevond zich de kerker of burchtverlies. De muurrest is opgebouwd uit mergel en baksteen; sporen aan de binnenzijde van de muur verwijzen naar een op spaarbogen rustende weergang. In de 19de eeuw functioneerde de toren als uitkijktoren, waarvoor een enkel venster is aangebracht.

RUÏNE VAN WOONTOREN MET RINGMUUR van algemeen belang:

- vanwege de archeologische waarde;

- vanwege de cultuurhistorische waarde als restant van een verdedigbare middeleeuwse burcht;

- als historisch stoffage-object in de parkaanleg in landschapsstijl; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Ruïne