513701 - Linnenweverij van Dijk
Markt 8, 5581 GK te Waalre
Markt 8 A, 5581 GK te Waalre

Inleiding

FABRIEKSGEBOUW uit 1891 gebouwd voor de Linnenweverij v/h van Dijk & Zonen als kantoor, linnenweverij en magazijn. Dit gebouw vormt de kern van het complex. Het ligt centraal aan de zuidelijke pleinwand van de Markt, geflankeerd door een groep van vier symmetrisch opgebouwde monumentale herenhuizen, die deel uitmaken van het bovengenoemde weverijcomplex. Het bevat nu een kantine en ontvangstruimte.

Omschrijving

Het fabrieksgebouw, dat langgerekt van vorm is en haaks op de pleinwand ligt, bestaat uit één bouwlaag onder mansardekap gedekt met oud-hollandse en kruispannen. Het gebouw dat 14 traveeën telt is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. De kopgevel aan de Markt is witgeschilderd en wordt afgesloten door een lijst van windveerpannen. Op de verdieping bevindt zich een hijsdeur met hijsbalk met ernaast T-vensters. Op de begane grond twee driedelige kruisvensters. De muuropeningen in de zijgevels zijn getoogd en deels vereenvoudigd. Een enkel raam bevat nog de oorspronkelijke kleine roedenverdeling. Ook in deze gevel bevindt zich een hijsdeur met hijsbalk. In de gevels gietijzeren geornamenteerde balkankers en geprofileerde lijstgoten. Inwendig verlaagde plafonds onder houten balklagen. Deels gemetselde toogjes op ijzeren profielen. De mansardekap wordt gedragen door tien houten Philibertspanten.

Waardering

Het fabrieksgebouw van de linnenweverij Van Dijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de laagbouw voor de textielindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de sobere opbouw en ornamentiek. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een geleidelijk gegroeid en samenhangend geheel met gebouwen van uiteenlopend karakter en constructie. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en de constructie van het inwendige.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Productiehal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Weverij