Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513714
Complexnummer
513713 - Treeswijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82630/183
Kadastrale aanduiding
Waalre D 322
Valkenswaardseweg 16, 5582 VB te Waalre
Valkenswaardseweg 18, 5582 VB te Waalre

Omschrijving

Inleiding

Dubbele DIENSTWONING uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De woningen liggen op het landgoed Treeswijk, ze zijn gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl voor mr. A.A. van Velthoven president van de Eindhovense rechtbank.

Direct zuidelijk van de woningen ligt het beschermde landgoed Treeswijk. De voor- of oostgevel staat aan de Valkenswaardseweg.

Omschrijving

De eenlaags woonhuizen hebben een zadeldak met geknikte dakvoet tussen tuitgevels gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In het dak twee kapellen met houten windveren.

De voorgevel van beide huizen is spiegelbeeldig opgezet. Het woongedeelte met kamer/ opkamer en woonkamer bevindt zich op de kop van de huizen. In het midden bevindt zich het bedrijfsgedeelte, thans o.a. garage.

De schuifvensters hebben een vijfentwintig-ruitsverdeling met onderluiken.

Deze zijn voorzien van in twee kleuren geschilderde diabolo's. In de zijgevels tweedelige vensters met eveneens een kleine roedenverdeling.

Opzij van het huis een erf afscheiding met beukenhaag.

Waardering

De dubbele dienstwoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de eenvoudige traditionele detaillering. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing van de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513713. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1851
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden