Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513715
Complexnummer
513713 - Treeswijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/5
Kadastrale aanduiding
Waalre D 322
Waalre D 323
Valkenswaardseweg 20, 5582 VB te Waalre

Omschrijving

Inleiding

LANDHUIS "Treeswyk" uit 1828-29 in neo-classicistische stijl opgetrokken met verbouwing van rond 1900.

Het huis is oorspronkelijk gebouwd voor Mr. A.A. van Velthoven president van de Eindhovense rechtbank.

Het huis ligt op het landgoed Treeswijk met erachter een park in de Engelse landschapsstijl uit het einde van de 19de eeuw. Dit park behoort tot de bescherming.

De voor- of oostgevel van het landhuis staat naar de Valkenswaardseweg gekeerd. Noordelijk van het huis liggen enkele dienstgebouwen. Hiervan worden ook de huizen Valkenswaardseweg 16-18 beschermd.

Omschrijving

Het blokvormige huis heeft twee bouwlagen onder afgeplat schilddak met overstek. De bouwlagen bestaan uit een bel étage met eronder een souterrain. Aan de noord- en zuidkant is het huis met een en twee bouwlagen onder plat dak uitgebreid.

De voorgevel van het hoofdgebouw bestaat uit vier traveeen. Zij bevat een kroonlijst met Dorisch fries voorzien van triglyfen, metopen en guttae. Boven de middelste twee traveeen, die risalerend zijn, bevindt zich een tympaan, waarin vensters zijn opgenomen, geflankeerd door een oeil-de-boeuf.

In de voorgevel zijn de risaliet en het souterrain voorzien van blokpleisterwerk, de rest is vlak gepleisterd.

De vensters van de belétage zijn voorzien van aediculae. Hiernaast bevinden zich aan weerskanten in een rondboognis beelden uit de Romeinse mythologie, voorstellende Ceres en Proserpina. Het interieur bevat stijlkamers uit de bouwtijd. Onder andere een Chinese kamer.

In het park staan diverse bomen uit de bouwtijd. Aan de straat is een erfscheiding met beukenhaag met twee gemetselde hekpijlers met leeuwen en de naam van het landhuis erop.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsten aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde en late neo-classicistische detaillering van het landhuis, die ten opzichte van de oorspronkelijke opzet een kenmerkende verrijking betekende. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513713. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Heg
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1929
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden