Aalst Noord-Brabant C 1983
Eindhovenseweg 67, 5582 HR te Waalre

Inleiding

HERENHUIS "Villa Louise" uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, in de "Old Colonial Style". Gebouwd voor de kaarsenfabrikant Koster, die aan de westkant van de Eindhovenseweg in de daar nog aanwezige fabriek kaarsen produceerde door architect L. Kooken.

Het huis ligt midden op het perceel. De voor- of zuidgevel ligt aan het driehoekige plein waar de Raadhuisstraat en Gestelseweg samenkomen.

Oostelijk van het perceel ligt de Eindhovenseweg.

Omschrijving

Het kubusvormige klassiek bakstenen huis met siermetselwerk en fries heeft een hoog met leien gedekt schilddak met uitstekende goten op voluutvormige gootklossen. Het dak is bekroond door pirons. Aan de voorkant voorzien van drie dakkapellen met zadeldakjes. De symetrische voorgevel bevat drie traveeen op de verdieping.

De monumentale ingangspartij heeft een rondbogig bovenlicht voorzien van stervormige roeden. Alle vensters hebben bovenlichten met kleine roedenverdeling en houten persiennes (jalouzien). Het onderste gedeelte van de persiennes op de begane grond is gedeeltelijk uitgevoerd als luik. De ingang wordt links geflankeerd door twee vensters en rechts door een vierzijdige erker. Hierboven op de verdieping gekoppelde vensters en boven de voordeur een enkel venster.

In de oostgevel een uitspringende zijvleugel met tympaan-bekroning waarin een rondvenster met stervormige glasroeden.

Aan de achterkant van het huis een in dezelfde stijl uitgevoerde aanbouw onder schilddaken uit het tweede kwart van de twintigste eeuw.

Een aanbouw onder tentdak uit ca. 1980 behoort niet tot het monument.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van villa's in de dorpen nabij de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de evenwichtige opbouw, het is van belang voor het oeuvre van de architect Kooken. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Koloniale stijl
Old Colonial style