Hoogstraat 6, 5581 BK te Waalre

Inleiding

KLOOSTER "Wilgefortis-gesticht" gebouwd in 1911-13 door de R.K. Willibrordus parochie ten behoeve van de zustercongregatie Dochters van Maria en Joseph ('s-Hertogenbosch).

Het ontwerp is van architect L. Kooken (Eindhoven) in traditionalistische stijl met motieven van de Um 1800-stijl.

De zusters verzorgden tot 1973 een kleuterschool en lager onderwijs voor meisjes. Tevens waren ze aktief in de bejaardenzorg. Na dat jaar werd het klooster gesloten. Het onderwijs en de ouderenzorg werd overgenomen door anderen.

Het klooster staat met de west- of voorgevel in de hoogstraat.

Tot het monument behoren het voormalige klooster, kapel en kleuterschool.

Het bejaardenhuis en meisjesschool blijven buiten beschouwing.

Omschrijving

Het monument bestaat uit een tweelaags hoofdgebouw onder schilddak met risaliserende zijvleugels onder zadeldaken tussen tuitgevels.

De hoofdbouw wordt geflankeerd door zijvleugels.

In de rechtervleugel bevind zich een eenlaags kleuterschool met oostelijk hierachter de meisjesschool. In de linkervleugel bevind zich de kapel.

Noordelijk hieraan grenst het bejaardenhuis.

In het dak, dat belegd is met verbeterde Hollandse pannen, bevinden zich zes dakkapellen met pironbekroning en vensters met kleine roedenverdeling. De nok van de daken van de zijvleugels liggen haaks op die van de hoofdbouw.

Aan de straat voor de kapel staat een vierkante klokketoren onder torendak belegd met natuurstenen leien. De toren, die drie geledingen heeft is bekroond door een haanvormige windwijzer.

Het gebouw is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. In de gevels natuursteendecoraties en sierankers. De risaliserende hoofdingang heeft een rondbogig bovenlicht met een driehoekige bekroning.

De muuropeningen op de begane grond zijn voorzien van ellipsbogen. Op de verdieping bevinden zich kloostervensters en op de begane grond kruisventers. Beide zijn voorzien van een kleine roedeverdeling.

In de westgevel van de kapel bevindt zich een smamengesteld venster met natuursteen bladdecoratie en glas-in-lood. Hieronder in een rondboognis een beeld van de H. Wilgefortis.

Waardering

Het klooster met kapel en kleuterschool is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties rond 1900 en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, die vernieuwing van het kloostertypebeoogde door terug te grijpen op eigentijdse stromingen, en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Kooken. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster