Willibrorduslaan 1, 5581 GA te Waalre
Willibrorduslaan 3, 5581 GA te Waalre

Voormalige SIGARENFABRIEK uit 1912 in vormen van de Art Nouveau, gebouwd voor de familie Swane.

De fabriek is markant gesitueerd op de hoek met de driehoekige Markt, met de voor- of zuidgevel aan de Willbrorduslaan.

De productie van sigaren werd gestopt in 1923.

Omschrijving

Hoogopgaand kubusvormig gebouw van drie bouwlagen onder plat dak. Hierin bevonden zich het kantoor met de directieruimten op de begane grond, de productieruimten voor sigaren op de eerste en de droogzolder voor tabak op de tweede verdieping.

De architectuur van de fabriek is monumentaal. De vier buitengevels hebben op het dak een balustrade van siermetselwerk met op de hoeken uitkragende bekroonde pilasters. Bovendien heeft de voorgevel een bekroonde top met pilasters waartussen een rondnis.

Tussen de onderpui en de bovenbouw bevindt zich een rondboogfries. De onderpui bevat terugliggende gevelvlakken met lisenen en een plint van profielstenen. Het gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. De muuropeningen zijn alle getoogd met uitzondering van de pui op de begane grond in de voorgevel deze heeft elips- en rondbogen. De vensters op de verdieping en begane grond hebben een geometrische roedenverdeling.

Waardering

Het fabrieksgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de sigarenindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de sobere maar voor de bouwtijd modieuze en representatieve opbouw en ornamentiek. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is als representant van de ontwikkeling van de sigarenindustrie in de Brabantse Kempen zeldzaam.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Productiehal Productiegebouw
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Sigarenfabriek