Kerkrade B 7725
Heyendallaan 82, 6464 EP te Kerkrade

Inleiding

THEATER genaamd Aula Maior en behorend bij het complex Rolduc. Het theater is ontworpen in 1936 door de architect Ir. Jos Cuypers. De bouwstijl is beïnvloed door het Neo-Classicisme. Voor wat betreft de akoustiek van de theaterzaal werd geadviseerd door Ir. Lyon uit Parijs.

Omschrijving

De plattegrond van de Aula Maior heeft een enigszins ovaal-vormige hoofdvorm. De constructie bestaat uit een staalskelet, gevuld met baksteen. De voorbouw voor de theaterzaal telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een plat dak. De middenrisaliet wordt afgedekt met een zadeldak. De theaterzaal heeft een licht golvend plat dak.

De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet die afgesloten is met een tympaan. Het risaliet is aan de kanten afgezet met blokken natuursteen. In het risaliet zijn over de volle breedte drie rechthoekige houten toegangsdeuren met rondboogvormige bovenlichten geplaatst; deze zijn van een rondboogvormige omlijsting in natuursteen blokken voorzien. De bogen zijn voorzien van een sluitsteen. Boven de deuren bevinden zich drie rechthoekige vensters; deze hebben een kruisvormige indeling en zijn voorzien van roeden. In de topgevel van de risaliet bevindt zich een ovaal-vormig venster. De aansluitende muren van de middenpartij worden aan de buitenkant eveneens afgezet met blokken natuursteen, deels in verband, deels d.m.v. geïsoleerde blokken. In de onder- en bovengevel zijn telkens drie- en vijfdelige horizontaal geplaatste raamstroken aangebracht, voorzien van roeden. Alle genoemde vensters zijn omgeven c.q. geleed met dezelfde natuursteen. De achterliggende zaalpartij rijst op achter de portaalgevel en wordt in het zichtbare geveldeel, in het midden bekroond door een segmentboog. De toneeltoren wordt afgedekt met een mansardekap.

In de rechterzijgevel in totaal 12 smalle hoge rechthoekige glas-in-lood vensters.

Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. In het portaalgedeelte kleine trappenhuizen met lambrisering van blauw/groen geglazuurde tegeltjes en trapleuning met houten handlijst. De zaalpartij opent zich rondend en aflopend vanaf de ingang naar het toneel. Aan de kant van de ingang bevindt zich een licht uitzwenkend balkon met balustrade. De orkestbak is voor de toneelopening gesitueerd. Aan weerszijden van de toneelruimte bevindt zich een kleine ere-loge. Links van de toneelruimte bevindt zich aansluitend een grime- en kleedlokaal, met op de verdieping een berging voor toneelkleding. Aan de rechterzijde bevindt zich de berging voor de coulissen en attributen. De ruimte onder toneelvloer doet eveneens dienst als bergruimte.

Waardering

De Aula Maior bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent de Aula Maior aan het bijzondere belang van het gebouw als voorbeeld van het oeuvre van architect ir. Jos Cuypers, wegens de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. De Aula Maior bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het vml. kloostercomplex Rolduc dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is en van bijzondere betekenis is voor het aanzien van Kerkrade. De Aula Maior is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de architectuurhistorische en functionele zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Theater

Elementen Neo-Classicisme