Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513739
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Pastorie O.L.Vr.Onbevlekt Ontvangen
Complexnummer: 
513737 - Terwinselen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 maart 2001
Kadaster deel/nr: 
82628/153
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Kerkrade
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Kerkrade
X-Y coördinaat: 
200030 - 319965

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE van de Parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, gelegen naast het R.K. kerkgebouw. Het pand is gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael uit Maastricht, in traditionalistische stijl met elementen van het Eclecticisme. Vensters oorspronkelijk met kleine roedeverdeling en houten luiken, thans kunststof rolluiken. Pastorie door uitbouw aan voorgevel verbonden met de kerk.

Omschrijving

Pastorie met rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen met afgeplat schilddak met Tuiles du Nord. Dakkapellen. Gevels in baksteen metselwerk in kruisverband. Nivelsteiner plint en speklagen in mergelsteen ter hoogte van de bovenkant van de vensters. Keramische decoraties in diverse geveldelen. Guirlandes in mergelband of stucwerk onder de dakrand. In de gevel rechthoekige houten vensters met baksteen dorpels, strek en natuursteen sluitsteen. Vensters in eerste laag werden omstreeks 1990 voorzien van tralies. Voorgevel met authentieke houten deur onder vierkante luifel, boven luifel een bovenlicht. Aan linkerdeel voorgevel een verbinding van één bouwlaag naar sacristie en kerk. Rechter zijgevel per laag vier vensters, gegroepeerd per twee. Ruitornamenten in mergelbanden, beeld in mergel met smalle pilasters met fronton op basement met rozetafbeelding. Twee dakkapellen op dak. Achtergevel in eerste laag kleine erker met zinken dakje, waarnaast drie vensters. In tweede laag vier vensters. Linkerzijgevel per laag vier vensters gegroepeerd per twee, trap naar kelder met baksteen muurtje. Pastorie is gelegen in parkachtige tuin.

Interieur indeling is redelijk in tact hetgeen blijkt uit de situering van hal, trappenhuis en kamers. Het volgende is onder meer van belang o.a. houten trap met lambrisering, houten deuromlijstingen. Bij trap in tussenwand een glas-in-lood paneel met een afbeelding van St. Hubertus in houten lijst van glazenier Charles Eyck.

Waardering

De pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling.

De pastorie bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect J.H.H. van Groenendael, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de pastorie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van- en verbonden met de parochiekerk van Terwinselen en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente Kerkrade. De pastorie is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSt.Hubertuslaan806467 CKTerwinselenKerkrade

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KerkradeA4836

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211921exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groenendael, J.H.H. van ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur