Kerkrade A 3928
Dr.Nolensstraat 4, 6467 EL te Kerkrade

Inleiding

DOKTERSWONING gebouwd in 1923 in opdracht van pastoor Spiertz van de naastgelegen R.K. kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen. Gebouwd in traditionalistische stijl naar ontwerp van arch. J.H.H. van Groenendael uit Maastricht. De aanbouw uit 1950 die voor de oorspronkelijke entree werd gerealiseerd is op grond van de ouderdom vooralsnog uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Voormalige dokterswoning met rechthoekig grondplan in twee bouwlagen onder gebroken tentdak met Tuiles de Nord, dakkapellen en rechthoekige schoorstenen. Gevels met baksteen metselwerk in kruisverband. Natuursteen plint, speklagen met pleisterwerk. In gevels rechthoekige houten vensters met roedeverdeling. Natuursteen dorpels, in eerste laag met strek en natuursteen aanzetstenen. Onder de dakrand een decoratieve natuursteen lijst en goot op klossen. Voorgevel met centraal twee traveeën met dubbele vensters. Onder de dakrand een hardsteen band met jaartal 1923. Op dak een schoorsteen. Rechts in rechter zijgevel een vijfkantige erker met balustrade met accenten in hardsteen en mergel. Boven erker dubbele balkondeuren met aan weerszijden vensters. Links van erker trap met toegang naar souterrain. Deur en keldervensters. In eerste en tweede laag drie vensters. Op het dak twee dakkapellen met drie vensters. Rechts in achtergevel een vijfhoekige erker met plat dak en vensters in elke zijde. Boven erker in tweede laag twee vensters en op dak een dakkapel met twee vensters en centraal een schoorsteen. Links naast erker twee bordesdeuren. In linker zijgevel, op plaats van vroegere voordeur en bordes, in 1950 een aanbouw met entree gebouwd. Aanbouw in een laag, plat dak en plint in natuursteen, drie vensters. Rechts naast entree een venster, boven entree twee glas-in-lood vensters ter plaatse van trappenhuis. Rechts drie vensters in tweede laag. Geheel links in gevel garage-ingang in souterrain. Centraal op dak dakkapel met vijf vensters. Toegang met twee baksteen kolommen met natuursteen plint. Van het INTERIEUR is onder meer van belang. Hoofdstructuur van indeling is in tact hetgeen blijkt uit de situering van de hal, trappenhuis en kamers. Authentieke houten deuromlijstingen. Voormalige spreekkamer met eenvoudige marmer haardomlijsting. Houten trap en lambrisering. Houten schuifdeuren tussen woonkamer en kamer met serre.

Waardering

De voormalige dokterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling.

De dokterswoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect J.H.H. van Groenendael, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de dokterswoning aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de parochiekerk en pastorie van Terwinselen en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente Kerkrade. De dokterswoning is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Groenendael, J.H.H. van ; Limburg