Kerkrade P 892
Kerkrade P 891
Rimburgerweg 3, 6471 XW te Eygelshoven
Rimburgerweg 5, 6471 XW te Eygelshoven

Inleiding

In Engelse Landhuistijl in 1925 naar een ontwerp van de architect Jaspar uit Brussel en in opdracht van de directie van de steenkolenmijn Laura en Vereeniging gebouwde DUBBELE DIRECTEURSWONING.

De dubbele directeurswoning is vrijstaand gesitueerd in een parkachtige tuin.

Omschrijving

De hoofdvorm van de bouwmassa van beide directiewoningen wordt gekenmerkt door een evenwijdig aan de weg geplaatst bouwdeel met hierop twee loodrecht geplaatste delen, een deel aan de achterzijde van de linker directiewoning en een deel aan de voorzijde van de rechter directiewoning. De bouwdelen zijn voorzien van een zadeldak met een groot overstek, de haaks geplaatste delen en de linkerzijgevel eindigen in een topgevel; de rechterzijgevel wordt met een topgevel en een schilddak afgesloten. De daken zijn gedekt met Tuiles du Nord. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in Vlaams verband.

Alle ramen hebben stalen kozijnen c.q. roeden en zijn voorzien van een natuurstenen dorpel. De plint is uitgevoerd in natuursteen.

De LINKS geplaatste directiewoning heeft in het middendeel van de voorgevel een uitgebouwd geveldeel met hierin links een open portiek met toegangstrap en de entree. Entree met rondboogvormige houten deur met roedeverdeling en ronde bovendorpel. Dit geveldeel is afgedekt met een schilddak met hierop een brede dakkapel. Aan de rechterzijde van het portiek een met natuursteen ingedeeld kruisraam met houten blinden. In de tweede bouwlaag rechthoekige ramen met bovenlicht. Geheel rechts een geveldeel met in de eerste bouwlaag een halfrond uitgebouwde natuurstenen erker met hierop in de tweede bouwlaag een houten balkon met houten balustrade. Dit geveldeel loopt uit in een gedeelte van een topgevel met asymmetrisch zadeldak. In de topgevel twee negenruitsvensters. Topgevel met vakwerkbetimmering.

In het linkerdeel van de linkerzijgevel een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak met hierin de voormalige dienstingang. Deur van omstreeks 1970.

In eerste bouwlaag linkerzijgevel twee met natuursteen ingedeelde kruisramen met houten blinden. In de tweede bouwlaag een driehoekige erker en een drietal rechthoekige vensters met roedeverdeling. De linkerzijgevel loopt uit in een topgevel met hierin houten vakwerk betimmering opgevuld met pleisterwerk. In de topgevel twee rechthoekige houten vensters met kleine roedeverdeling. Smeedijzeren muurankers.

Achtergevel uitlopend in een topgevel met asymmetrisch zadeldak met overstek. In het midden van de eerste bouwlaag een hoekig uitgebouwde erker met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met houten balustrade tussen bakstenen kolommen. Het balkon is voorzien van een grote verticaal gelede pui met dubbele balkondeur met zijlichten en segmentboogvormig bovenlicht met roedeverdeling. Aan de linkerzijde van de erker in de eerste bouwlaag een pui met dubbele deur met zijlichten en bovenlicht. Aan de rechterzijde van de erker in de eerste bouwlaag een rechthoekig venster met segmentboogvormig bovenlicht met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag aan de linkerzijde een rechthoekig driedelig raam en aan de rechterzijde een kruisvenster. Topgevel met houten vakwerkbetimmering opgevuld met pleisterwerk. In deze topgevel een vijftal rechthoekige vensters met roedeverdeling.

Indeling INTERIEUR vrijwel geheel in tact hetgeen blijkt uit de situering hal, trappenhuis en kamers. Grote centrale hal met trappenhuis met authentieke houten trap. Halvloer met authentieke zwarte en grijze tegels. Trapleuning met houten handlijst en houten spijlen. Trapleuning met decoratief houtsnijwerk in sobere geometrische patronen.

RECHTS geplaatste directiewoning met vooruitspringend middendeel frontgevel. Het rechterdeel van dit geveldeel loopt uit in een gedeelte van een topgevel met asymmetrisch zadeldak met overstek. Aan de rechterzijde van de erker een groot rechthoekig venster met segmentboogvormig bovenlicht met roedeverdeling. Aan de rechterzijde van dit venster een kruiskozijn in hardsteen met houten luiken. Boven het venster met segmentboogvormig bovenlicht in de tweede bouwlaag een tweetal T-vensters. In de topgevel een tweetal vensters met roedeverdeling. In het rechterdeel van het vooruitspringend geveldeel een open portiek met twee rondbogen op een hardstenen kolom. Portiek met toegangstrap met houten leuning. Entree in portiek met rondboogvormige houten deur met venster met roedeverdeling. In de rechterzijgevel van het portiek boven de rondboog een rond venster. Aan de rechterzijde van het portiek, in het terugliggende gevelvlak, zijn in de eerste bouwlaag twee vensters geplaatst met resp. een stijl en een kalf van natuursteen, en in de tweede bouwlaag een negenruitsvenster. In het dakdeel boven het portiek een brede dakapel.

Rechterzijgevel uitlopend in een topgevel met houten vakwerk betimmering. In de eerste bouwlaag twee zesruitsvensters en twee negenruitsvensters. Beide met natuurstenen dorpels, stijlen en lateien, en houten luiken.

In de tweede bouwlaag een rondboogvenster boven een natuurstenen kalf en stijlen en drie rechthoekige zesruitsvensters met roedeverdeling. In het linkerdeel van de tweede bouwlaag een rechthoekig venster met negenruits roedeverdeling. In de topgevel twee rechthoekige vensters met roedeverdeling.

Aan de rechterzijgevel een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak met hierin een rondboogvormige houten deur met aan de rechterzijde een klein venster met vierruits roedeverdeling.

Aan de achtergevel in de eerste bouwlaag aan de linkerzijde een driezijdig uitgebouwde erker met hierop in de tweede bouwlaag een houten balkon met houten balustrade en met een balkondeur met zijlichten. Links van deze erker in de eerste bouwlaag een kruiskozijn met houten luiken.

Aan de rechterzijde van de erker in de eerste bouwlaag een tuindeur met rechthoekig bovenlicht. Rechts van deze tuindeur een rechthoekig venster met houten luik. In het rechterdeel van de achtergevel een rond uitgebouwde natuurstenen erker met hierop in de tweede bouwlaag een rechthoekige houten erker met vakwerk betimmering en mede rustend op een tweetal houten consoles en afgedekt met een lessenaarsdakje. Aan de rechterzijde van de rond uitgebouwde erker in de eerste bouwlaag een rechthoekig venster met houten luik met hierboven in de tweede bouwlaag een negenruitsvenster. Boven dit geveldeel met dubbele erker een brede dakkapel met twee vensters en eveneens een lessenaarsdak. Direkt links van de houten erker een rechthoekig venster met negenruits roedeverdeling. In de tweede bouwlaag van de achtergevel tevens een rechthoekig venster met natuurstenen geleding en drie vensters met negenruits roedeverdeling. Smeedijzeren muurankers.

Waardering

De dubbele directiewoning aan de Rimburgerweg gebouwd in opdracht van de directie van de mijn Laura en Vereeniging is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling. Het object heeft betekenis voor de geschiedenis van de huisvesting: het geldt als architectonische manifestatie van het notabele wonen in de voormalige mijnstreek en brengt dit in zijn uitwendige verschijningsvorm en inwendige dispositie eenduidig tot uitdrukking.

De dubbele directiewoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van de Brusselse architect Jaspar, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De dubbele directiewoning bezit ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering namelijk in de direkte nabijheid van de voormalige mijnzetel van de mijn Julia en gelegen in een parkachtige tuin.

De dubbele directiewoning is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

restauratie