Kerkrade A 5495
Heerlenersteenweg 78, 6467 CV te Kerkrade

Inleiding

In een traditionele bouwstijl omstreeks 1910 gebouwde INGENIEURSWONING ten behoeve van een bedrijfsingenieur van de steenkolenmijnen. Het pand werd ontworpen door architect ir. I.H.W. Leliman, Bouwbureau Staatsmijnen.

De ingenieurswoning is vrijstaand gesitueerd.

Omschrijving

Grote vrijstaande ingenieurswoning met rechthoekig grondplan in lengterichting. Het pand heeft twee bouwlagen met hardstenen dorpels, baksteen metselwerk in kruisverband en speklagen in iets lichtere tint. In de voorgevel rechthoekige en segmentboogvormige houten kozijnen met bovenlichten met roedeverdeling en strek. De meeste kozijnen zijn vervangen door thermopane. Het pand wordt afgedekt met een schilddak met Muldenpannen, nokpionnen en dakkapellen met lessenaarsdak, een bakgoot op houten consoles. Twee schoorstenen. Linkerdeel voorgevel risaleert en wordt bekroond door topgevel met wolfseind. In de eerste bouwlaag voorgevel een driekantige erker met hierop een balkon met smeedijzeren balustrade, dubbele balkondeuren onder lessenaarsluifel op houten consoles. In de topgevel houten beschot. Rechterdeel voorgevel bevat breed venster in eerste bouwlaag en twee staande T-vensters in tweede bouwlaag, waarboven een dakkapel. Linkerzijgevel uitlopend in een topgevel met wolfseind en houten beschot. Schoorsteen. Rondboogvensters in de eerste bouwlaag, bovenlichten met roedes, geheel links een rechthoekig T-venster, keldervensters voorzien van tralies en met lateien in hardsteen. Entree onder houten luifel rustend op console. Rechthoekige houten voordeur, met traliewerk en hardstenen dorpels, smeedijzer. Deur met toegangstrapje met twee hardstenen treden en smeedijzeren leuning.

Achtergevel heeft middenrisaliet met deur met toegangstrapje met vier treden, venster in tweede bouwlaag met rechthoekig bovenlicht, en venster in topgevel met rondboogvormig bovenlicht. In de achtergevel in de eerste bouwlaag een venster met segmentboogvormig bovenlicht en in de tweede bouwlaag twee vensters met rechthoekige bovenlichten. Vooruitspringend geveldeel uitlopend in een topgevel met houten beschot. Aan de linkerzijde van risaliet een uitbouw van een bouwlaag met lessenaarsdak en aan rechterzijde van risaliet een grotere uitbouw van een bouwlaag met plat dak en schoorsteen. Rechterzijgevel heeft serre met plat dak met baksteen basement; vml. balkondeur boven serre omstreeks 1990 vervangen door een houten kozijn. Aan linkerzijde van de serre in de eerste bouwlaag een venster met rondboogvormig bovenlicht.

Structuur van INTERIEUR vrijwel in tact hetgeen blijkt uit de situering van hal, trappenhuis en kamers. Authentieke houten trap met hoofdbaluster aan het begin van de trapleuning met eenvoudig houtsnijwerk. Dit zelfde motief komt terug in deuromlijstingen e.d. details. Houten paneeldeuren, en houten schuifdeuren. In keuken nog authentieke plavuizenvloer en een deels houten schouw. Kamers met cassetteplafond en marmeren haardomlijsting.

Waardering

De voormalige bedrijfsingenieursvilla is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling. De villa is van belang voor de geschiedenis van het wonen, als bouwkunstig voorbeeld van de op een sociale hiërarchie gebaseerde wijze van huisvesten van mijnpersoneel.

De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect ir. I.H.W. Leliman, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning

Leliman, ir. I.H.W. ; Limburg