Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513748
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/21
Kadastrale aanduiding
Kerkrade G 2948
Kerkrade, Kerkradersteenweg, tunnels onder spoordijk

Omschrijving

Inleiding

Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNELS onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn gebouwd in de stijl van het Functionalisme. De westelijke tunnelbuis was bestemd voor het wegverkeer en de oostelijke tunnelbuis voor de tramlijn Kerkrade-Heerlen en is nu in gebruik als fietstunnel.

Omschrijving

De twee tunnels hebben een parabolische doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton.

Waardering

De twee tunnels bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontlenen de tunnels aan het bijzonder belang van de objecten voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezitten de tunnels als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnels zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de objecten en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) Tunnel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dirickx, L.J.M. ; Limburg
ingenieur