Kerkrade G 3746
Niersprinkstraat 45, 6461 AN te Kerkrade

Inleiding

Villa, genaamd villa Kreijen, gebouwd in 1911 in traditionalistische stijl. Ontworpen door architect E.G. Meijers-Crouten uit Maastricht in opdracht van de heer W. Vogels. Latere aanbouwen aan achtergevel. Tweede laag risaliet in linkergevel van omstreeks 1948.

Omschrijving

Grote vrijstaande villa met veelhoekig grondplan. Asymmetrische gevelindelingen. Hoogte twee bouwlagen met schilddaken met leien in maasdekking. Baksteen metselwerk in kruisverband. Natuursteen plint. Speklagen in zwarte, gele en rode geglazuurde baksteen, tegeltableaus. Segmentboogvormige vensters met rechthoekige houten T- en kruisvensters met glas-in-lood bovenlicht. Vulstukken met mozaïek. Gebogen strek met geaccentueerde aanzetstenen. Risalieten met rode hoeklisenen, soms doorlopend over afgeschuinde hoeken. Voorgevel (oost) met schilddaken, dubbele kruisvensters met glas-in-lood bovenlicht. Rechterdeel van voorgevel risalerend met afgeschuinde hoeken met rode hoeklisenen, waarin smalle vensters. Balkon met smeedijzeren balustrade met dubbele balkondeur met bovenlicht. Dakkapel met kruisvenster met roedes en segmentvormig bovenlicht onder plat dak met overstek.

Imitatie vakwerk in derde laag van torenachtige linker voorgevel met dakkapel met kruisvenster en segmentvormig bovenlicht. Rechterzijgevel (noord) met risaliet in rechterdeel gevel. Risaliet met rode hoeklisenen. In linker geveldeel geschilderde panelen in de blinde vensters. Entree in oksel van risaliet onder plat dak met houten rondbogen op zuil, bereikbaar via vijf hardstenen treden. Rechthoekige houten deur met segmentvormig bovenlicht met glas-in-lood, nis met beeld. Geheel rechts uitbouw in twee bouwlagen met plat dak, waarnaast een garage. Achtergevel (west), geheel links garage van één laag met plat dak, rechthoekige vensters met roedeverdeling en houten deur. Garagedeur met laag en breed bovenlicht. Achter de garage een volume van twee lagen met plat dak met T-venster. Rechts naast dit bouwvolume twee bouwvolumes van één laag met plat dak. Dubbele rechthoekige kruisvensters, waarvan één onder segmentboog en één onder dakoverstek met dubbele houten deur met roedeverdeling. In de tweede laag een risaliet met rechthoekig T-venster met afgeplat schilddak met dakkapel. Rechterdeel achtergevel met schilddak met dakkapel en schoorsteen.

Linker zijgevel (zuid): geheel links volume van een laag met plat dak, linkerhoek is afgeschuind en bevat venster met bovenlicht. Verder dubbel kruisvenster met glas-in-lood bovenlichten. Risaliet met afgeschuinde hoeken en rode hoeklisenen en plat dak. T-venster met segmentvormig glas-in-lood bovenlicht, in tweede laag kruisvenster met glas-in-lood bovenlicht, doorlopend in twee vensters in schuine zijden van risaliet. Rechterdeel gevel in drie lagen met tentdak. Rechthoekige T-vensters met glas-in-lood bovenlicht onder segmentboog strek met aanzet- en sluitstenen. Hoekliseen. Boven tweede laag muizetand decoratie, Authentiek smeedijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met ezelsrug. Smeedijzeren toegangspoort van omstreeks 1980.

Indeling interieur in redelijke mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van hal, trappenhuis en kamers.

Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. Grote hal met vloertegels in wit gewolkte marmer met een omlijsting in roze marmer; authentieke houten trap; plafond met decoratief stucwerk; geornamenteerde houten deuromlijstingen; enkele kamers met haardomlijstingen in marmer; houten paneeldeuren.

Waardering

De villa is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

De villa bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect E.G. Meijers-Crouten; wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de redelijke mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Meijers-Crouten, E.G. ; Limburg