Kerkrade E 6645
Kerkrade E 2425
Oranjeplein 7, 6461 AZ te Kerkrade
Oranjeplein 6, 6461 AZ te Kerkrade

Inleiding

Blok met oorspronkelijk drie WOONHUIZEN, opvallend gesitueerd op de hoek van Oranjeplein en Oranjestraat. Het woonhuis aan de rechterzijde met huisnummer 6 werd gebouwd in 1926. In 1928 werd het bouwvolume aan de linkerzijde met huisnummer 7 gerealiseerd. Het pand werd gebouwd naar een ontwerp van architect J. Bongaerts uit Roermond. De bouwstijl is beïnvloed door de Amsterdamse School. In 1977 vond een forse uitbreiding van het pand huisnummer 7 plaats. Aan de achtergevel werd een aanbouw in drie bouwlagen gerealiseerd. In het linkerdeel van de linkerzijgevel werd een drietal vensters toegevoegd.

De aanbouw aan de achtergevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Kubusvormig bouwvolume in twee deels drie bouwlagen met een plat dak. Dakrand gedekt met een rij Hollandse pannen. Frontgevel en linkerzijgevel voorzien van pijlerachtige lisenen afgedekt met kunststeen.

Rechthoekige vensters met bovenlichten. Decoratief metselwerk in de vensterpuien.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en kunststeen. Metselwerk in halfsteens verband.

Pand met huisnummer 6 telt drie venstertraveeën, het venstertravee aan de rechterzijde telt twee bouwlagen. De beide overige traveeën tellen drie bouwlagen. In de rechterzijgevel van dit bouwvolume drie zeszijdige venstertjes met aan boven- en benedenzijde decoratief metselwerk. Entree in middendeel voorgevel onder een kunststeen luifel rustend op uitgebouwde lisenen. Authentieke voordeur met glas-in-lood boven- en zijlichten. Vensters met glas-in-lood bovenlicht; dorpels en lateien in kunststeen. Bouwvolumes aan achtergevel in diverse hoogten. Serre in een bouwlaag met plat dak en met baksteen basement en houten opstand. Aan linkerzijde van serre een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Aan achterzijde serre een bouwvolume in twee bouwlagen met plat dak.

In achtergevel bouwvolume van drie bouwlagen een tweetal zeszijdige venstertjes met aan boven- en benedenzijde decoratief metselwerk.

Authentieke erfscheiding bestaande uit een laag baksteen muurtje met hierop twee driezijdige houten constructies en een dubbel houten toegangspoortje.

Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. Interieurindeling vrijwel in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. Authentieke houten trap met kolom en spijlen. Tussen halletje en gang authentieke tussendeur met hierin glas-in-lood panelen. Houten paneeldeuren.

Pand met huisnummer 7 telt drie bouwlagen. Asymmetrische gevelindeling. In rechterdeel voorgevel in de eerste bouwlaag een driezijdige erker met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met baksteen balustrade. Balkondeuren vervangen door venster van omstreeks 1977 met dubbel glas. In middendeel voorgevel in de eerste bouwlaag de entree met authentieke rechthoekige houten voordeur met glas-in-lood boven- en zijlichten. Entree onder een kunststeen luifel rustend op twee uitgebouwde lisenen. Vensters deels van omstreeks 1977 en met dubbel glas.

Linkerzijgevel telt vijf venstertraveeën. In rechterdeel linkerzijgevel in de eerste en derde bouwlaag twee rechthoekige houten venstertjes. Venstertjes eerste bouwlaag met doorlopende kunststeen dorpel en aparte kunststenen lateien; venstertjes in de derde bouwlaag met aparte kunststeen dorpels en doorlopende kunsteen latei. Tussen deze venstertjes over de gehele gevelhoogte verticaal decoratief metselwerk.

In de volgende venstertravee vanaf de rechterzijde van de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag twee rechthoekige houten venster. De vensterpui aan de rechterzijde dient ter vervanging van de oorspronkelijke entree met voordeur. Aan bovenzijde van beide vensters een doorlopende kunststeen latei. In de tweede bouwlaag van deze travee vier hoge smalle vensters, en in de derde bouwlaag eveneens vier smalle venstertjes van iets geringere hoogte.

In de derde en vierde venstertravee in elke bouwlaag een rechthoekig houten venster.

De vijfde travee had oorspronkelijk eenzelfde indeling als de eerste travee aan de rechterzijde van de linkerzijgevel. In elke bouwlaag een houten T-venster van omstreeks 1977 overigens met een bij de authentieke vensters passende vormgeving.

Het INTERIEUR is qua indeling en uitmonstering niet meer authentiek en van bescherming uitgesloten.

Aan de achtergevel werden omstreeks 1977 diverse aanbouwen gerealiseerd: deze zijn uitgesloten van bescherming.

Waardering

Dit hoekpand is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; als voorbeeld van het oeuvre van architect J. Bongaerts uit Roermond; wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Dit pand is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de redelijke mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Oorspronkelijk woonblok; kubusachtige bouwmassa

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Elementen Amsterdamse School