Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513756
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 juni 2001
Kadaster deel/nr: 
82630/77
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Kerkrade
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Kerkrade
X-Y coördinaat: 
202772 - 319793

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA gebouwd in 1924 in traditionalistische stijl in opdracht van P. Bergstein. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architekt C.J. Duykers. Bijbouw uit ca. 1950 is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Villa met twee bouwlagen onder gebroken en gewelfde schilddaken met leien in schubdekking. Twee nokschoorstenen, dakkapellen en bakgoten op consoles. Gevels van baksteen metselwerk in halfsteens verband. Donker getinte geprofileerde bakstenen plint met rollaag. Bloktand hoeklisenen. Rechthoekige houten kruiskozijnen, zes- en achtruits bovenlichten. Strek en hardstenen dorpels. Links in voorgevel vijfzijdige erker met balkon, voorzien van een houten balustrade. Dubbele balkondeuren met aan weerszijden smal venster. Rechts in de gevel per laag twee vensters. Op het dak twee dakkapellen. Rechterzijgevel: linker deel blind met dakkapel, in midden uitspringend trappenhuis, rechts met één venster in eerste laag en dakkapel. Entree met authentieke houten deur in de linkerzijgevel van het vooruitspringende gedeelte van de rechterzijgevel. Trappenhuis in twee en halve laag in drie traveeën. Eerste laag met traliewerk voor de vensters, tweede laag met bovenlicht en bovenste laag met lage vensters. Geheel rechts uitbouw van één laag met houten deur en bovenlicht. Over gehele breedte van achtergevel een uitbouw in één bouwlaag met plat dak. Links twee vensters, rechts dubbele tuindeur met aan weerszijden vensters. In tweede bouwlaag achtergevel vier vensters. Linkerzijgevel met bloktandlisenen verdeeld in twee helften. In linkerhelft in eerste bouwlaag een venster. Op het dak twee dakkapellen. Lage bakstenen erfscheiding met kolommen en ezelsrug. Het INTERIEUR is redelijk in tact zowel qua indeling als uitmonstering. Enkele nieuwe doorgangen gemaakt, wel de authentieke houten paneeldeuren. Entree met kleine hal met marmer tegels in zwart en wit, glas-in-lood panelen in geel en paars, tussendeur met glaspanelen. Centrale hal met authentieke trap en lambrisering, geornamenteerde trapleuning. In woonkamer tussendeur en wand met glas-in-loodpanelen naar serre: gebrandschilderd glas met bloemen, vruchten en oud-Hollandse motieven; serre-vloer met tegels. Authentieke parketvloer.

Waardering

De villa fungeert in historisch-stedebouwkundig opzicht als een gezichtsbepalende en markante afsluiting van de westzijde van het Oranjeplein; het architectuurhistorisch belang ligt besloten in de gaafheid en in de representativiteit voor de periode van het Interbellum; inwendig beschikt de villa over belangwekkende historische accenten en onderdelen, alle uit de bouwtijd. De villa vertegenwoordt algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde voorwaarden.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPoststraat196461 AWKerkrade

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Vrijstaande villa

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KerkradeE5986

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19241924exactvervaardiging