Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513757
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82630/66
Kadastrale aanduiding
Kerkrade D 10151
Kerkrade D 10014
Kerkrade, Hamweg, tunnel onder Spoordijk

Omschrijving

Inleiding

Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNEL onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel werd gebouwd in de stijl van het Functionalisme.

Enkel in dit deel van Nederland stelde het landschap bijzondere eisen aan de situering van de spoorlijntrajecten. Het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld wordt gekenmerkt door allerlei bijzondere kunstwerken vanwege de hoogteverschillen die moesten worden overwonnen. Deze tunnel in Kerkrade diende om het overige verkeer onder de spoordijk door te leiden.

Omschrijving

De tunnel heeft een rondboogvormige doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton.

Waardering

De tunnel bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontleent de tunnel aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezit de tunnel als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het object en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) Tunnel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dirickx, L.J.M. ; Limburg
ingenieur
Hollandsche Betonmaatschappij ; Limburg
aannemer / uitvoerder