Zoelen E 448
Bij Achterstraat 7, 4011 EN te Zoelen

Omschrijving onderdeel 4: VOORBURCHT MET KEERMUREN en TOEGANGSBRUG.

Het rechthoekige voorplein is deels ommuurd met een in oorsprong middeleeuwse ringmuur voorzien van bastions (XIXd/XXa) in het midden en op de zuidoosthoek. De muur werd in 1830 geslecht en in 1956 op de oude fundamenten herbouwd. De oostelijke meermalen gerestaureerde keer- annex walmuur heeft een bloktandlijst. Het meest noordelijke deel is in 1837 herbouwd in aansluiting aan de wijzigingen van het koetshuis, daar is een gedichte doorgang ter hoogte van de waterspiegel. Het hoofdgebouw is bereikbaar via een houten BRUG met gemetselde brughoofden, een eenvoudige ijzeren balustrade. Het pad van het hoofdgebouw naar de brug heeft een bestrating van gele ijsselsteentjes in visgraatverband.

Waardering

De VOORBURCHT MET KEERMUREN en TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Soelen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- als gaaf bewaard onderdeel van het in oorsprong middeleeuwse kasteelcomplex;