Achterstraat 9, 4011 EN te Zoelen

Omschriiving onderdeel 5: KOETSHUIS met TOREN.

Aan de noordzijde van het voorplein staat een in oorsprong 18de-eeuws koetshuis, dat zijn huidige neoclassicistische aanzien in 1976 verkreeg waarbij enkele elementen in neogotische stijl van de verbouwing van 1837-1838 door J.D.Zocher jr. bewaard zijn gebleven. In 1978 is het koetshuis voor bewoning geschikt gemaakt en in vier appartementen opgesplitst, de wijzigingen die hiermee gepaard zijn gegaan zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen gebouw met witgepleisterde voorgevel en linkerzijgevel bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. De voorgevel kent een regelmatige indeling van vier voormalige inrijdeuren (thans glas). In de rechter zijgevel aan de waterzijde is de l9de-eeuwse gevelindeling en het neogotische karakter enigszins bewaard gebleven; centraal in de gevel direct onder de daklijst is een groot meerruits kruisvenster met klein driezijdig fronton dat boven de daklijst uitsteekt. Onder dit venster twee spitsboogvormige kelderlichten en aan weerszijden een spitsboogvenster. Negentiende-eeuwse kapconstructie. Op de noordoosthoek van het voorplein, in de bouwmassa van het koetshuis opgenomen, staat een achtkantige TOREN onder een achtzijdige met leien gedekte spits met peervormige bekroning. In het muurwerk van de toren zijn aan vier van de acht zijden minstens drie boogvormig gesloten openingen geweest, die de toren als duiventoren bestempelen zoals vermeld in 1563.

Waardering

Het KOETSHUIS met TOREN behorende tot de buitenplaats Soelen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de duiventoren;