Zoelen E 448
Achterstraat 7, 4011 EN te Zoelen

Omschrijving onderdeel 7: POORTGEBOUW.

De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door een in oorsprong middeleeuws poortgebouw, dat in 1830 door J.D. Zocher jr. in neogotische stijl is verbouwd en zijn huidige blokvormige aanzien verkreeg. In 1975 is het gebouw gerestaureerd en verbouwd tot woning. Het bakstenen gebouwtje wordt gedekt door een laag schilddak met de nok haaks op de poortdoorgang en kantelen boven de gootlijst. Op de hoeken van het middeleeuwse gedeelte resten van overkraagde hoektorentjes. die in 1728 nog een boogfries insloten. De excentrisch geplaatste, getoogde doorgang met balkenzoldering heeft aan één zijde een spitsboogvenster. Boven de doorgang in de zuidgevel bevindt zich een hardstenen wapensteen met wapen van Verstolk, en onder het venster rechts daarvan is een l4de-eeuws hardstenen doopvont ingemetseld, thans dienstdoende als bloembak. De gevel aan de pleinzijde heeft een uitgemetselde waterlijst en vlieggaten.

Het POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Soelen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;