Zoelen E 159
Achterstraat 11, 4011 EN te Zoelen

Omschriiving onderdeel 9: BOERDERIJ 'ALDENHAAG'.

In de noordoostelijke hoek van het park ten zuiden van de plaats van het voormalige kasteel Aldenhaag staat een boerderij met voorhuis uit 1827 en stal uit 1743 (jaartalankers). De op T-vormige grondslag opgetrokken bakstenen boerderij bestaat uit een voorhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt hoog opgaand schilddak met dakkapellen afgesloten door frontons. Gevelindeling met schuifvensters voorzien van luiken. De voorgevel, die op het zuidwesten ligt, heeft een regelmatige indeling met centraal een voordeur met bovenlicht geflankeerd door twee vensters. De aansluitende stal onder een zadeldak heeft stalvensters en een baanderdeur indeling in de achtergevel.

Waardering

De BOERDERIJ ALDENHAAG behorende tot de buitenplaats Soelen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;