Zoelen E 508
Bij Achterstraat 11, 4011 EN te Zoelen

Omschrijving onderdeel 10: GRAFMONUMENT.

Op ongeveer 500 meter ten noordwesten van kasteel Soelen ligt een omgrachte motte, de Aldenhaag of Essenheuvel genoemd. De kunstmatige burchtheuvel, met een diameter van circa 50 meter, heeft een hoogte van enkele meters. Op het ruime platform staat een door een ijzeren spijlenhekje omringd l9de-eeuwse graftombe van blauwe hardsteen met op iedere hoek een acroterion; op de voorzijde is gegrift 'JOHAN GIJSBERT BARON VERSTOLK VAN SOELEN. Overleden den 3en November 1845'. Het grafmonument in Empirestijl is in 1843 gemaakt vermoedelijk naar ontwerp van J.D. Zocher. Rondom is een aanplant van kastanjes, treurwilgen en acacia's. De setting van het grafmonument vertoont grote overeenkomsten met de grafheuvel van de Franse filosoof Rousseau te Ermenonville (1712-1778). Direct ten westen van de omgrachting ligt een iets verhoogd, boogvormig stuk grond met een (droge) gracht, dat mogelijkerwijs de oorspronkelijke toegang tot de motte vormde.

Het GRAFMONUMENT behorende tot de buitenplaats Soelen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;