Achterstraat 4, 4011 EP te Zoelen

Omschrijving onderdeel 13: BOERDERIJ.

Aan de overzijde van de Achterstraat ligt een vroeg 19de-eeuwse boerderij van oorsprong behorende bij de buitenplaats Soelen. De op T-vormige grondslag opgetrokken bakstenen boerderij met donkere plint bestaat uit een voorhuis van anderhalve bouwlaag onder een met riet gedekt hoog opgaand schilddak met gemetselde hoekschoorstenen en een achterhuis (stal) onder een met riet gedekt wolfsdak met gemetselde nokschoorsteen. De voorgevel is evenwijdig aan de Achterstraat gesitueerd en heeft een regelmatige indeling met centraal de toegangsdeur met bovenlicht met rechts twee twaalfruits schuifvensters en links twee negenruits opkamervensters. De vensters zijn voorzien van luiken beschilderd met zandlopermotief. Onder de daklijst zijn twee vierruits vensters aangebracht, ook één in de zijgevels. In de rechter zijgevel twee twaalfruits vensters met luiken (rood/wit in zwarte omranding), linker zijgevel een venster. De aansluitende stal heeft een baanderdeur indeling in de achtergevel

De BOERDERIJ behorend tot de buitenplaats Soelen is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;