Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513783
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82863/78
Kadastrale aanduiding
Rotterdam AG 556
Rotterdam AG 555
Rotterdam AG 1647 A2
Rotterdam AG 1647 A1
Schiedamsesingel 181, 3012 BB te Rotterdam
Schiedamsesingel 183, 3012 BB te Rotterdam
Schiedamsesingel 185 A, 3012 BB te Rotterdam
Schiedamsesingel 185 B, 3012 BB te Rotterdam

Omschrijving

Inleiding:

Groep van drie statige aaneengesloten HERENHUIZEN, in 1865 gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Kup, gelegen aan de gedempte westelijke stadsvest.

Omschrijving:

Groep van drie vrijwel identieke herenhuizen bestaande uit drie bouwlagen, een souterrain en een kapverdieping elk onder een laag met pannen bedekt schilddak voorzien van een gezamelijke kroonlijst. De panden zijn elk drie vensterassen breed en tot aan de eerste verdieping opgetrokken in rustica natuursteen. De gevels van de eerste en de tweede verdieping zijn wit gepleisterd. De T-venster- en deuropeningen zijn alle getoogd en voorzien van een geprofileerde omlijsting. De kozijnen en de (dubbele) deuren zijn van hout. Tussen de begane grond en de eerste verdieping loopt een cordonlijst met in het verlengde van de bovenliggende vensteromlijstingen, natuurstenen blokken.

De onderdorpels van de vensters op de eerste en de tweede verdieping lopen door in een waterlijst op de gevel. Op de bel-etage worden de vensters bekroond met een op consoles rustende architraaf. Alleen in de buitenste panden loopt voor de vensters van de bel-etage een gepleisterde balustrade. Op de tweede verdieping zijn de vensters van het middelste pand en de buitenste vensters van het rechter pand voorzien van gedecoreerde smeedijzeren raamhekje. De gevels worden gemarkeerd door een brede rijk gedecoreerde kroonlijst met bakgoot. Tussen de consoles van de bakgoot bevindt zich, vlak onder de kroonlijst, een tandlijst. Onder de kroonlijst op de gevel een slank boogfries. Het schild aan de voorzijde van het dak wordt onderbroken door een eenvoudige rechthoekige dakkapel.

In het interieur zijn van belang, voor zover nog aanwezig, de oorspronkelijke stucplafonds, lambrizeringen, schouwen en deuren.

Waardering:

Drie aaneengesloten herenhuizen, gebouwd in 1865 in een verfijnde Eclectische stijl, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en beeldbepalende waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1865
1865
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver
In een verfijnde vorm

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kup, H.J. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur