Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513793
Complexnummer: 
513791 - 't Huis de Wolf
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 november 1999
Kadaster deel/nr: 
7209/21
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haren Gn
X-Y coördinaat: 
236018 - 577585

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Het deels onderkelderde KOETSHUIS annex DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1892 in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. Het pand is opgetrokken in bruinrode baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengesteld afgeplat schilddak waarop grijze platte Friese pannen; gemetselde schoorsteen; goot op houten klossen; witgepleisterde speklagen; waterlijst; aan de voorzijde dakkapel onder plat dak waarin een venster. De gevels worden geleed door vensters omlijst met rode baksteen, uitgezonderd de noord- en achtergevel; zijkanten van geveldelen geaccentueerd met rode baksteen, uitgezonderd de achtergevel.

In het middenrisaliet van het naar voren springende linkergeveldeel van de voorgevel (westzijde) twee H-vensters met tweeruits bovenlichten onder een halfronde gepleisterde boog met in de boogtrommel gekleurde baksteen en waaronder gepleisterde vlakken; boven de H-vensters een samengesteld venster; aan de rechterzijde een T-venster met tweeruits bovenlicht en twee kleine staande vensters. In het rechtergeveldeel centraal een niet-originele garagedeur onder een roodbakstenen segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitsteen; aan weerszijden een staand venster met decoratieve roedenverdeling onder een halfronde roodbakstenen boog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel waarin gekleurde bakstenen; boven de garagedeur twee vierkante en een tweedelig venster.

In de noordgevel in het centrale naar voren springende geveldeel een opgeklampte houten deur met tweeruits bovenlicht onder een gepleisterde halfronde boog met in de boogtrommel gekleurde baksteen; niet-origineel schuurtje (niet beschermd); op het dak een arkeneel met loden piek en twee niet-originele dakramen; aan de rechterzijde een houten paneeldeur waarin glas onder een gepleisterde halfronde boog met in de boogtrommel gekleurde baksteen. In het linkergeveldeel een staand venster met decoratieve roedenverdeling. In het rechtergeveldeel een keldervenster met diefijzers.

In de risalerende tuitgevel van het naar voren springende rechtergeveldeel van de achtergevel (oostzijde) een tweedelig venster en een gepleisterd vlak met geometrische patronen waarin een klein venster, beide met bovenlichten waarin decoratieve roeden onder een halfronde bruin/rode bakstenen boog met gepleisterde sluitsteen; op de eerste verdieping niet-originele deuren en brandtrap; de top wordt omlijst met pleisterwerk en bekroond met een schelpachtige decoratie; hijsbalk; ijzeren decoratie. Links van het risaliet een tweedelig venster en rechts een gepleisterd vlak met geometrische patronen waarin een klein venster, beide met bovenlichten waarin decoratieve roeden onder een halfronde bruin/rode bakstenen boog met gepleisterde sluitsteen; boven beide vensters een rond venster met roedenverdeling onder rollaag. Aan de linkerzijde drie tweeruits vensters onder rollaag en twee niet-originele aanbouwen (niet beschermd).

In de zuidgevel in het rechter naar voren springende geveldeel een samengesteld H-venster en een rond venster met roedenverdeling onder rollaag.

In het interieur zijn ondermeer van belang: in de hal de lambrizering van witte tegels met decoratieve gekleurde banden, de paardenstallen en de halfronde houten spantconstructie.

Waardering

Koetshuis annex dienstwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een koetshuis annex dienstwoning uit 1892 in de provincie Groningen waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de villa

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
BY Rijksstraatweg 76, Haren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HarenM2333

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18921892exactvervaardiging