Bij Rijksstraatweg 290, 9752 CM te Haren Gn

Omschrijving

Uit drie delen bestaande algemene BEGRAAFPLAATS. Het oudste deel uit 1885 grenst aan de Rijksstraatweg en bestaat uit een rechthoekig, grotendeels omhaagd terrein met eiken en een pad rondom. Het terrein wordt door een centrale zuidwest-noordoost as in tweeën gedeeld met aan het ene eind (noordoost) een baarhuisje en aan het andere eind een toegangshek (zuidwest). Aan beide zijden van de as bevinden zich zes rechthoekige begraafperken, verdeeld in vijf afdelingen, oorspronkelijk gescheiden door paden, nu door gras. De grafzerken zijn sober en van lokaal/regionaal funerair belang. Het oudste graf op dit gedeelte van de begraafplaats is een eenvoudige natuurstenen grafzerk uit 1890 (Tjeerd Pieter Bouwman). Op de begraafplaats onder andere rode beuken en kastanjebomen.

Het oudste deel van de begraafplaats sluit aan de zuidoostzijde aan op de aanleg uit 1918 van J. Vroom jr. Vroom gaf het nieuwe deel een vrij symmetrische, vlindervormige opzet met een brede middenas, evenwijdig aan de hoofdas van het oude deel, met als centraal punt een cirkel met gazon waarop een zonnewijzer. Het poortgebouw vormt het beginpunt, een (vernieuwde) houten zitbank op een iets verhoogd deel het eindpunt. De beide vleugels van de middenas hebben een orthogonaal padenpatroon met grotendeels rechthoekige begraafperken De middenas wordt op het centrale punt met zonnewijzer doorsneden door een dwarsas met aan weerszijden groene beuken en aan het eind (zuidoost) een houten zitbank (vernieuwd). Aan het noordoostelijk eind van het pad parallel aan de hoofdas eveneens een (vernieuwde) houten zitbank. Om het terrein een beukenhaag.

Aan de noordoostzijde sluit het jongste deel van de begraafplaats aan op de aanleg uit 1918.

Waardering

Een in drie perioden aangelegde begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een grotendeels planmatig aangelegde begraafplaats met bijgebouwen uit verschillende perioden

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van aanleg