Bij Rijksstraatweg 290, 9752 CM te Haren Gn

Omschrijving

BAARHUISJE uit omstreeks 1885, gelegen op het oudste deel van de begraafplaats. Het huisje is opgetrokken in een roodbruine baksteen en heeft een driezijdig schilddak tegen een rechte voorgevel. Het dak is gedekt met een rode Hollandse pan en heeft strakke windveren. De voorgevel (zuidwest) heeft uitkragende hoeklisenen en langs de dakrand van de topgevel een rollaag en een rand van decoratieve tegeltjes. Midden in de voorgevel een Tudorboogvormige paneeldeur met twee deurlichten van bewerkt glas, onder een Tudorboog van rode en donkere baksteen. De zuidoostgevel heeft lisenen, de achtergevel is blind. De noordwestgevel heeft een jongere houten aankapping die buiten de bescherming valt. Voor het baarhuisje staan twee kastanjebomen.

Baarhuisje op oude gedeelte van de begraafplaats uit 1885 van algemeen belang

- vanwege de sobere ambachtelijk-traditionele vormgeving met Tudorstijl-elementen