Haren Gn

POORTGEBOUW met AULA (rechts van de poort) en DIENSTWONING (links van de poort) ontworpen in 1918. Van oorsprong symmetrisch opgezet poortgebouw opgetrokken in witgeverfde baksteen op een eveneens geverfd trasraam. Het schilddak, gedekt met een grijze tuile du Nord (oorspronkelijk riet), heeft een houten overstek met vernieuwde mastgoot. Het poortgedeelte heeft aan de voorzijde (zuidwest) een iets opgetrokken steekkap (schilddak), steunend op twee paar houten consoles. In de poort een houten balkenplafond; in de noordwestwand een paneeldeur met zesruits deurlicht en gemetselde stoep, en een kelderkozijn met houten rooster; in de zuidoostwand een paneeldeur met gemetselde stoep onder een later dichtgezet drieruits bovenlicht. Twee (vernieuwde) beweegbare ijzeren hekken, bevestigd aan de zijwanden, sluiten de poort af.

De voorgevel heeft aan weerszijden van de poort een dubbel zesruitsvenster met tweeruits bovenlichten en houten luiken tot het kalf. De noordwestgevel heeft een dubbel zesruitsvenster met tweeruits bovenlichten en aan één zijde een houten luik; midden in de gevel een doorgetrokken deel met steekkap met topschoorsteen en twee zesruits vensters. De rest van de gevel heeft een aankapping uit 1957, met douche en w.c). In de achtergevel (noordoost), aan de rechterzijde van de poort openslaande deuren met deurlichten met roedenverdeling en een klein tweeruits venster; links van de poort een dubbel zesruits venster met tweeruits bovenlicht. Aan de zuidoostgevel is in 1955 een buiten de bescherming valllende zijvleugel gebouwd, met later toegevoegde entreepartij.

De INTERIEURS van aula en dienstwoning vallen vanwege te veel wijzigingen eveneens buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Poortgebouw met aula en dienstwoning uit 1918 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een poortgebouw bij een begraafplaats uit 1918

- vanwege de rustieke vormgeving met elementen van de Engelse landhuisstijl

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de erachter liggende begraafplaats

- vanwege de markante ligging aan het als beschermd gezicht aangewezen gedeelte van de Rijksstraatweg

JaRijksstraatweg2909752 CMHaren Gn

Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dienstwoning(K4)
Neeoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenBegraafplaatsaulaAlgemene begraafplaats

Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlonbepaald

uitbreiding aula