Bij Rijksstraatweg 290, 9752 CM te Haren Gn

Omschrijving

ZONNEWIJZER vervaardigd in 1919, bestaande uit een obelisk van zandsteen op een zandstenen pedestal. De obelisk wordt bovenaan doorsneden door een korte "dwarsbalk" van zandsteen waaromheen een zandstenen krans is gehangen (omkranst kruis). Schuin tussen de krans en de obelisk is een lange Hermesstaf van gegoten ijzer geplaatst die tot de grond reikt. De staf heeft twee vleugels en twee slangen, en wordt bekroond door een granaatappel (verwijzing naar Persephone). De zonnewijzer staat op een rond gazon waarop palmstruikjes geschoren in de vorm van cijfers, volgens de zonnetijd.

Zonnewijzer uit 1919 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een grote zonnewijzer uit 1919

- vanwege de mengeling van symboliek van de dood na het kruis met de mythologische voorstelling van de onderwereld

- vanwege de aanleg rondom, met struikjes geschoren in de vorm van cijfers volgens de zonnetijd

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats