513808 - Hester Stede
Rijksstraatweg 348, 9752 CP te Haren Gn

Omschrijving

De deels één deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA (1898, Eclectische stijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in donkerrode baksteen op een naar voren springend bruinbakstenen trasraam afgezet met bruine geglazuurde steen en wordt gedekt door een naar binnen gebogen samengestelde kap waarop grijze kruispannen; overkragende houten goot op klampen; twee gemetselde schoorstenen; dakkapel aan de voorzijde met niet-origineel venster, dakkapel aan de noordwestzijde met houten vakwerk-achtig fries en tweedelig venster met halfrond bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood; natuurstenen gevelbanden, aan de achterzijde geschilderd; fries opgebouwd uit halfronde bogen van rode baksteen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen en boogtrommel, opgevuld met gele en zwarte tegels; decoratieve muurankers; voor de topgevels aan de voor- en zuidoostzijde strakke houten windveren en een houten vakwerk-achtig fries. De gevels worden geleed door samengestelde getoogde H-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten onder één of twee segmentbogen van bruin/rode baksteen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen.

De entree in portiek bevindt zich in het rechtergeveldeel van de voorgevel (westzijde) en bestaat uit een decoratieve houten paneeldeur waarin glas waarvoor een gietijzeren paneel met twee staande getoogde bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood; drie treden hoge hardstenen stoep; links een gevelsteen waarin `Hester Stede eerste steen gelegd door Jan Willem van Drielst, oud 8 jaar en Jurjen van Drielst oud 5 jaar 20 mei 1898'. Rechts van de entree een getoogd samengesteld driedelig venster. Links van de entree een risalerende topgevel waarin een niet-origineel samengesteld getoogd driedelig venster (oorspronkelijk serre). Boven het venster een houten balkon met houten balustrade waarachter een openslaande houten deur met niet-origineel zijlicht en halfrond bovenlicht.

In de noordgevel links een houten paneeldeur waarin glas waarvoor een gietijzeren paneel met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood; vier treden hoge gemetselde stoep met aan weerszijden een laag muurtje. Links van de deur een samengesteld tweedelig getoogd H-venster waaronder twee samengestelde keldervensters met diefijzers. Rechts van de deur drie liggende getoogde vensters waarin gekleurd glas-in-lood, een segmentboog, een vierkant rooster en een getoogd H-venster.

In het terugspringende linkergeveldeel van de achtergevel (oostzijde) een samengesteld getoogd driedelig venster en boven de gootlijst de niet-originele verdieping. In het rechtergeveldeel twee niet-originele houten deuren met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood onder strek; vier treden hoge stoep; rechts een keldervenster en een niet-origineel liggend venster; niet-originele verdieping.

Centraal in de topgevel in de zuidgevel een houten serre (verlengd) op rechthoekige plattegrond onder een naar binnen gebogen afgeplat schilddak; H-vensters met aan de onderzijde houten panelen; aan de voorzijde twee houten schuifdeuren waarin glas waarvoor een vier treden hoge houten trap; decoratieve houten pijlers. Boven de serre aan weerszijden een vierkant rooster en een balkon met houten balustrade; openslaande houten deur waarin glas met niet-origineel zijlicht en halfrond bovenlicht. Aan de linkerzijde van de topgevel een getoogd H-venster. Aan de rechterzijde een segmentboog en boven de gootlijst de niet-originele verdieping.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met omlijsting, de stucplafonds, in de hal de houten tochtdeur waarin glas met zijlichten bekroond met een gebroken fronton, de marmeren vloer, de nissen en de houten trap, tussen de voor- en achterkamer de suitedeuren met houten omlijsting.

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1898 in de provincie Groningen met Eclectische en Chaletstijl-elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit