Haren O 304
Waterleidingweg 4, 9755 TN te Onnen

Omschrijving

DIENSTWONING, oorspronkelijk voor de eerste machinist, gebouwd in een aan de Delftse School verwante stijl in 1934. De woning is opgetrokken in een rode baksteen met een trasraam en een fries van gesinterde klinkers. Het zadeldak tussen twee uitkragende topgevels met decoratieve rollaag van gesinterde baksteen, is gedekt met een grijze Gotische pan en is voorzien van een goot op klossen en twee gemetselde schoorstenen. De vensters zijn staand, met rollaag van gesinterde steen aan boven- en onderzijde. In de voorgevel (oost) de hoofdentree, bestaande uit een rondboogvormige gelakte deur met kijkgat onder een driezijdig afgesloten bovenlicht met blank glas-in-lood en rollaag, en een halfrond gemetselde stoep. Rechts van de entree een keldervenster, een klein dubbel en een klein enkel venster en links van de entree één venster; boven de entree in het dakvlak een platte houten dakkapel met dubbel venster. De zuidgevel heeft een breder venster tussen twee smallere vensters, waartussen deels doorgetrokken trasraamklinkers; in de topgevel een venster met decoratieve rollaag aan de onderzijde, tussen twee kortere vensters. De westgevel heeft een enkel venster, een breder venster tussen twee smallere vensters en een dubbel venster; in het dakvlak een platte dakkapel met drie ramen. De noordgevel heeft één venster; in de topgevel een smaller venster tussen twee bredere vensters.

Een platte, lage hals (niet origineel) verbindt het huis met een kleine dwarsgeplaatste SCHUUR. De schuur heeft met hout beschoten gevels op een trasraam van gesinterde klinkers. Het zadeldak is gedekt met een grijze Gotische pan. Alleen in de noordgevel een liggend drieruits venster.

Het INTERIEUR valt wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming.

Waardering

Dienstwoning van eerste machinist van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dienstwoning uit 1934 bij een pompstation

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving verwant aan de Delftse School