513827 - Machinegebouw
Grootslaan 7, 9751 WG te Haren Gn

Omschrijving

Deels onderkelderd MACHINEGEBOUW opgetrokken in een roodbruine baksteen op een iets uitspringend trasraam van klinkers afgezet met een geglazuurde rollaag. Het zadeldak dat gedekt is met een rode kruispan, heeft twee hoge gemetselde schoorstenen op het zijvlak, een goot op houten klossen en strakke windveren; in zowel het oostelijk als het westelijk dakvlak vier houten dakkapellen met plat dak en een dubbel tweeruits venster. De beide zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen, waartussen zich vijf keer twee grote staande vensters met roedenverdeling en natuurstenen onderdorpels bevinden onder een strek. De voor- en achtergevel hebben een klimmend fries. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (noord) en bestaat uit een dubbele houten deur onder een anderhalfsteens rollaag; boven de entree een dubbel zesruits venster onder getoogde tweeruits bovenlichten; aan weerszijden van de entree een dubbel zesruits venster onder een anderhalfsteens rollaag; deze gehele entreepartij wordt samengevat onder een segmentboog. De achtergevel heeft dezelfde indeling, alleen is de dubbele deur vervangen door een dubbel zesruits venster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de beschoten kap met ijzeren Polonceau-spanten, de zes cilinder motor van Stork & Co, Holland met pomp uit 1932.

Machinegebouw uit 1911 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een machinegebouw bij een waterleidingbedrijf uit 1911

- vanwege de verzorgde, functionele vormgeving

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele samenhang met het filtergebouw en de andere gebouwen op het terrein

- vanwege de rustieke ligging achteraf vlakbij de spoorlijn Groningen-Assen

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf