Haren P 249
Hoge Hereweg 94, 9756 TK te Glimmen

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met L-vormige aanbouw waarin garage en dienstingang, opgetrokken in een witgeverfde baksteen. Het flauw hellende zadeldak, gedekt met een rode Hollandse pan tussen twee topgevels met aan de zuidwestzijde een forse topschoorsteen, heeft een overstek met een mastgoot. De topschoorsteen heeft een ijzeren windwijzer met vogel. Aan de zuidwestgevel een lager, uitgebouwd deel met serre en balkon onder een zadeldakje met een rode Hollandse pan. De gevels worden geleed door vensters in diverse maten, bijna alle voorzien van blank glas-in-lood.

De later gewijzigde hoofdentree bevindt zich aan de zuidoostzijde en bestaat uit een iets teruggeplaatste deur met deurlicht met roedenverdeling, binnen een segmentboog. Rechts van de entree een licht getoogd portiek waarin vier openslaande deuren (alle dubbel) met blank glas-in-lood, die samen een flauwe boog vormen; in de rechter zijwand een licht getoogd staand glas-in-loodvenster. Voor entree en portiek een twee treden hoog gemetseld terras met bordes van flacstones, met aan de rechter zijkant een gemetseld muurtje waarop een steigerend paard in baksteen (stond oorspronkelijk op portaal van oude hoofdentree). Rechts van de entree een groot liggend venster onder een gepleisterde latei in het midden doorbroken door een getoogd zesruitsvenster met gekleurd glas-in-lood onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en een decoratieve sluitsteen. Op de verdieping een reeks van drie getoogde dubbele openslaande glas-in-loodvensters, met één lange bloembak ervoor; een iets verdiept liggend ijzeren rond venster; twee getoogde openslaande glas-in-lood vensters aan weerszijden van een klein vierkant venster met daarop een langwerpig, licht getoogd getint glas-in-lood venster met decoratieve sluitsteen dat uitkomt in een doorgetrokken geveldeel met tuit en schouders.

De zuidwestgevel heeft op de begane grond twee getoogde dubbele openslaande vensters en op de verdieping twee kleine getoogde vensters. Het uitgebouwde deel heeft aan de zijkant rechts licht getoogde openslaande deuren met deurlichten met roedenverdeling onder een betonnen luifel en aan de voorzijde een groot liggend venster onder een gepleisterde latei in het midden doorbroken door een getoogd zesruitsvenster met getint glas-in-lood onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en een decoratieve sluitsteen; erboven een balkon met gemetselde borstwering voor drie getoogde glasdeuren (oorspronkelijk met blank glas-in-lood). Aan de linker zijkant van het uitgebouwde deel een steunbeer rechts grenzend aan een kleine staande erker met glas-in-loodraam en links aan een gemetseld hondehok met opening met segmentboog onder een lessenaarsdakje met rode Hollandse pan. Op de hoek van de zuidoost- en de zuidwestgevel een terras van flagstones, aan de zuidwest zijde bereikbaar via een geknikte ijzeren boog bekroond met de naam "Vogelzang" in sierlijke ijzeren letters met bovenop een ijzeren windwijzer met vogel; een stalen windscherm met roedenverdeling en glas sluit het terras, links van de boog aan twee zijden af.

De noordwestgevel met verspringing, heeft op de begane grond drie staande glas-in-lood vensters met roedenverdeling en twee glas-in-lood w.c.vensters, alle onder een segmentboog (witgeverfd) met gepleisterde sluitsteen en boogtrommel. Op de verdieping twee paar openslaande glas-in-loodvensters, waarvan het ene paar door de dakgoot is opgetrokken, en een klein glas-in-loodvenster.

De noordoostgevel heeft een over de gevel doorgetrokken schoorsteen en een schoorsteen op de rand van het dakvlak. In de gevel op de begane grond dubbele openslaande glas-in-loodvensters en een getoogd langwerpig tweedelig getint glas-in-loodvenster; op de verdieping drie kleine glas-in-lood vensters binnen een verdiept getoogd vlak, een balkondeur met getoogd glas-in-lood bovenlicht met decoratieve sluitsteen, die toegang verleent naar een gemetseld balkon, en dubbele openslaande glas-in-loodvensters met houten luiken en een bloembak. Tegen de gevel is een gemetselde kolenbak gebouwd.

De GARAGE en het tussenlid dat de noordoostgevel van het woonhuis met de garage verbindt, zijn opgetrokken in witgeverfde baksteen. De garage heeft een zadeldak tussen twee tuitgevels en het tussenlid een aan de noordoostgevel en de garage aangekapt dak, beide gedekt met een rode Hollandse pan, en met een mastgoot. De zuidoostzijde van het tussenlid heeft twee kleine ronde ijzeren vierruits vensters (verdiept) en een portiek met segmentboog met gepleisterde aanzetstenen, waarin een getoogde deur en een tweedelige deur met deurlicht. In de noordwestzijde een rondboogvormige deur met halfrond deurlicht met glas-in-lood, twee verdiept geplaatste ronde ijzeren vierruits vensters en een getoogd portiek met getoogde deur. De garage heeft aan de zuidoostzijde een getoogd rolluik (oorspronkelijk dubbele houten garagedeuren), aan de noordwestzijde twee kleine ijzeren ronde vierruits vensters en aan de zuidoostzijde een opgeklampte deur en twee kleine ijzeren ronde vierruits vensters.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de woonkamer een schouw van tegels in blauw-wit tussen twee houten kasten met glas-in-lood lichten; in de woonhal een gemetselde open haard, een kleine nis met keperboog van bauw-witte tegels en zwart graniet, een licht getoogde deur met ijzeren gehengen en deur- en zijlicht met blank glas-in-lood onder een licht gebogen lijst; de gang met zwart-witte tegelvloer en de houten trap met smeedijzeren leuning met decoratieve spijlen; de dienstgang met zwart-witte tegelvloer; de diverse paneeldeuren met klinken.

In 1940 verbouwde VILLA van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een in 1940, door architect E. Reitsma verbouwde villa in een stijl verwant aan de Delftse School

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek

- vanwege de redelijke mate van gaafheid